Este un modul asemanator cu cel de Gestiune valorica numai in ceea ce priveste introducerea unor inregistrari ale unor documente diverse (facturi pentru energia electrica, telefon, chirie, bonuri fiscale, bonuri tip Petrom etc.).
1. Ca si celelalte module, primul submodul Diverse operatii este cel prin care au loc inregistrarile curente, celelalte submodule fiind de listare sau vizualizari rapide ale unor situatii.
Prin selectarea din acest submodul, a optiunii de Introducere date, se va deschide o fereastra prin care se pot selecta tipurile de operatii ce se pot realiza:
- – debitari;
- – creditari;
- – compensari;
- – urmarire decont 542;
- – alte operatiuni de debitare/creditare.
Debitari:
1.Creare obligatie presupune debitarea unui cont de pasiv (ex: 411) si generarea unei obligatii in urma inregistrarii documentului. Este asemanatoare vanzarii sau prestarii de servicii catre un tert, prin inregistrarea operatiei in jurnalul de vanzari.
Conturile contabile aferente inregistrarii nu sunt sugerate ca in cazul celorlalte module si nici TVA-ul nu este dedus din valoarea totala, aceste operatii revenind utilizatorului. Aceasta operatie incepe, deci, prin a se debita, utilizatorul urmand sa introduca contul sau conturile creditoare pana cand sumele aferente debitului si creditului sunt egale.
2. Achitare obligatie – se achita prin debitare o obligatie de plata existenta din creditul unui cont de pasiv aflat in obligatii de achitat.
3. Alte debitari – operatiuni contabile fara crearea/achitarea de obligatii. Operatiunile 1-3) se inregistreaza in jurnalul de vanzari daca firma este platitoare de TVA si se alege acest jurnal.
Asemanator cu debitarile sunt si creditarile, diferentele constand in faptul ca operatia va incepe prin a se credita (in cazul creerii obligatiei se va credita un cont de pasiv – de ex.:401, iar in cazul achitarii va stinge din debitul unui cont de activ). Operatiunile 4-6) se inregistreaza in jurnalul de cumparari daca firma este platitoare de TVA si se alege acest jurnal.
Intre diferitii terti pot exista situatii de compensari care pot fi intre doi sau trei parteneri. In acest caz se va selecta operatiunea 7) Compensari, deschizandu-se doua ferestre de parteneri. In cazul compensarilor intre trei parti (una din ele fiind firma in lucru), se vor selecta ca parteneri debitori si creditori ceilalti doi. In cazul compensarii intre doi parteneri, neaparat unul dintre ei va fi firma in lucru. Alegerea partenerului debitor sau creditor apartine utilizatorului in functie de tipul operatiei.
Documentul este selectat implicit ca proces verbal de compensare, urmand sa nu se inregistreze in nici un jurnal. Dupa completarea valorii compensarii, se selecteaza mai intai contul debitor iar apoi cel creditor, dupa alegerea acestuia din urma intrandu-se in listele de obligatii ale celor doi parteneri, urmandu-se sa se descarce valoarea compensarii cu tastele F6, F4, F2 identic ca in modulele de casa si banca.
8) Decont furnizori, 9) Decont cheltuieli, A) Decont deleg. JC sunt folosite pentru stingerea avansurilor de trezorerie acordate prin modulul de casa – creare obligatie, pentru o anumita persoana fizica sau juridica. Tipurile de operatii prin care se pot stinge aceste avansuri sunt:
- – 8) decont furnizori – justificarea avansurilor din trezorerie pentru plata unui furnizor fata de care s-a creat obligatie prin modulul gestiune
- – 9) decont cheltuieli – justificarea avansurilor din trezorerie pentru achizitia de produse diverse/servicii;
- – A) decont deleg. JC – justificarea avansurilor din trezorerie pentru cheltuielile delegatului prin inregistrarea in jurnalul de cumparari pe numele furnizorului respectiv a sumelor din decont.
Operatiile 8), 9) si A) scad din debitul delegatului sumele corespunzatoare iar operatia 8) realizeaza in plus si diminuarea/stingerea creditului acordat de furnizor. La operatia A) se cere in plus numele furnizorului pentru a se inregistra decontul in jurnalul de cumparari.
B) Cr.db->Ach.cr: Creare debit – Achitare credit fara TVA – permite articole contabile de forma:
a) 4..db 4..cr Vtotal
4428 4427 Vtva
unde Vtva este TVA dedusa din Vtotal, daca firma este platitoare de TVA sau altfel,
b) 4..db 4..cr Vtotal
Se creaza in obligatii de achitat o inregistrare cu debitul egal cu valoarea Vtotal pentru contul 4..db si se stinge din debitul contului 4..cr prin creditare suma de Vtotal.
Exemplu: 408 401 Vtotal
4428 4427 Vtva
C) Cr.cr->Ach.db: Creare credit – Achitare debit fara TVA – permite articole contabile de forma:
a) 4..db 4..cr Vtotal
4426 4428 Vtva
unde Vtva este TVA dedusa din Vtotal, daca firma este platitoare de TVA sau altfel,
b) 4..db 4..cr Vtotal
Se creaza in obligatii de achitat o inregistrare cu creditul egal cu valoarea Vtotal pentru contul 4..cr si se stinge din creditul contului 4..db prin debitare suma de Vtotal.
Exemplu: 4111 418 Vtotal
4426 4428 Vtva
D) Cr.db->Cr.cr.: Creare debit – Creare credit – permite articole contabile de forma:
a) daca se alege jurnal de cumparari:
4426 4..cr V1
4..db 4..cr V2
Se creaza in obligatii de achitat o inregistrare cu debitul egal cu valoarea V2 pentru contul 4..db si o inregistrare cu creditul egal cu valoarea V1+V2 pentru contul 4..cr
Exemplu:
4426 401 V1
408 401 V2
b) daca se alege jurnal de vanzari:
4..db 4427 V1
4..db 4..cr V2
Se creaza in obligatii de achitat o inregistrare cu debitul egal cu valoarea V1+V2 pentru contul 4..db si o inregistrare cu creditul egal cu valoarea V2 pentru contul 4..cr
Exemplu:
4111 4427 V1
4111 418 V2
c) daca nu se alege nici un jurnal:
4..db 4..cr V
Se creaza in obligatii de achitat o inregistrare cu debitul egal cu valoarea V pentru contul 4..db si o inregistrare cu creditul egal cu valoarea V pentru contul 4..cr
Exemplu:
408 401 V sau
4118 418
E) Cr.db->Ach.cr.-TVA : Creare debit – Achitare credit fara TVA – permite articole contabile de forma:
a) 4..db % Vtotal
4..cr V1
4427 Vtva
daca firma este platitoare de TVA sau altfel,
b) 4..db 4..cr Vtotal
Se creaza in obligatii de achitat o inregistrare cu debitul egal cu valoarea Vtotal pentru contul 4..db si se stinge din debitul contului 4..cr prin creditare suma de V1 in cazul a), respectiv Vtotal in cazul b)
Exemplu: 4111 % Vtotal
461 V1
4427 Vtva
F) Ach.db->Cr.cr.-TVA : Creare credit – Achitare debit fara TVA – permite articole contabile de forma:
a) % 4..cr Vtotal
4..db V1
4426 Vtva
daca firma este platitoare de TVA sau altfel,
b) 4..db 4..cr Vtotal
Se creaza in obligatii de achitat o inregistrare cu creditul egal cu valoarea Vtotal pentru contul 4..cr si se stinge din creditul contului 4..db prin debitare suma de V1 in cazul a), respectiv Vtotal in cazul b)
Exemplu: % 401 Vtotal
462 V1
4426 Vtva
In cazul in care, dupa selectarea conturilor de debit/credit, la unul sau la amandoi partenerii nu exista obligatie de achitat, apare o fereastra de atentionare, ca in exemplul de mai jos:
Se poate selecta optiunea de creare obligatie daca se considera corecta situatia si atunci se creaza in obligatii de achitat o inregistare pe debit sau credit cu valoarea curenta sau se poate renunta pentru a se verifica situatia obligatiei la partenerul respectiv.
LISTE CURENTE SI ANTERIOARE permit vizualizarea, listarea la imprimanta sau in fisier text, precum si exportul in Excel, a operatiilor efectuate prin modulul de diverse operatii si a rulajelor conturilor utilizate in aceste operatii, atat in luna curenta cat si in cele anterioare.
INTRETINERE FISIERE ofera posibilitatea reindexarii si a repararii unor indexuri la bazele de date. Este recomandabil sa se foloseasca numai in situatiile in care apar erori de index negasit.