Renuntarea la TVA la incasare – Formular 097

Descarcati Formular 097

De la 1 ianuarie 2014, sistemul TVA la incasare a devenit optional, astfel incat firmele cu cifra de afaceri de pana in 500.000 de euro, care pana acum il aplicau obligatoriu, pot decide sa nu se mai supuna acestor reguli. Cum trebuie sa procedeze pentru a renunta la sistem?

1389132000_dec_097_2013

Modificarea Codului fiscal este prevazuta in OUG nr. 111/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 809 din 19 decembrie. Noile reglementari fiscale permit contribuabililor sa decida daca vor sau sa aplice sistemul TVA la incasare.

Astfel, conform art. II din OUG nr. 111/2013, incepand din 1 ianuarie, contribuabilii care aplica in acest moment sistemul de TVA la incasare au la dispozitie doua variante:

1. Cotinua aplicarea TVA la incasare, daca indeplinesc conditiile de eligibilitate

In aceasta situatie ei nu trebuie sa depuna nicio notificare, Fiscul considerand ca au optat pentru continuarea aplicarii sistemului

2. Solicita sa nu mai aplice sistemul TVA la incasare

Contribuabilii pot opta pentru a nu mai aplica sistemul TVA la incasare oricand in cursul anului 2014 prin depunerea unei notificari la Fisc pentru a fi radiati din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare.

Concret, cei care vor sa renunte acum la TVA la incasare trebuie sa depuna la Fisc formularul 097, care a fost modificat de Fisc prin Ordinul nr. 3884/3013 pentru a permite optiunea. Pana acum notificarea putea fi depusa pentru a renunta la sistemul de TVA la incasare numai de catre contribuabilii care nu mai indeplineau conditiile de eligibilitate. Prin modificarile operate de ANAF,  in notificare a fost inclus un nou camp care permite renuntarea la sistem prin optiune, chiar daca contribuabilul indeplineste conditiile de eligibilitate:

Noul model al notificarii 097 a fost publicat de Fisc pe pagina sa de internet, iar ordinul care il aproba – Ordinul ANAF nr. 3884/3013 –  a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 10 din 8 ianuarie.

Formularul poate fi depus oricand intre 1 si 25 ale lunii pentru a renunta la sistemul de TVA la incasare.

Totusi,  depunerea notificarii nu inseamna ca firmele vor putea renunuta la sistem imediat.

Conform Codului fiscal, sistemul de TVA la incasare nu se va mai aplica incepand cu prima zi a perioadei fiscale urmatoare celei in care s-a depus notificarea.

Practic, daca depuneti notificarea in luna ianuarie, nu veti mai aplica TVA la incasare de la:

  • 1 februarie – daca platiti si declarati TVA lunar (aveti ca perioada fiscala luna calendaristica)
  • 1 aprilie – daca platiti si declarati TVA trimestrial (aveti ca perioada fiscala trimestrul)

Navigare articole

         

PartenerAcest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).