Sinteza legislativa 9 – 13 august 2022

Finanțări: Granturile pentru retehnologizare în construcții și alimentar vor fi accesibile curând. Ghidul pentru IMM-uri a apărut în dezbatere, într-un proiect de ordin al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene Banii vor putea fi folosiți pentru o investiție inițială sau pentru o investiție inițială în favoarea unei noi activități economice, iar sumele pe care le vor putea cere firmele sunt între 50.000 și 500.000 de euro, cu o cofinanțare din partea solicitanților.
+ Femeia manager: Din 18 august, IMM-urile conduse de antreprenoare vor putea cere de la stat până la 200.000 lei, prevede un ordin pentru aprobarea procedurii de implementare a programului Femeia manager, oficializat recent de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului. Pot accesa banii de la stat firmele în care cel puțin unul dintre asociați trebuie să fie femeie, iar aceasta trebuie să dețină cel puțin 50% din părțile sociale sau acțiunile societății. În cazul cooperațiilor, condiția este îndeplinită dacă majoritatea membrilor cooperatiști din consiliul de administrație este formată din femei.

 Impozit micro 2023: Condiția unui salariat la micro NU e îndeplinită dacă ai unul part-time, chiar dacă plătești contribuții la nivelul salariului minim.

Suprataxarea la part time: În situația în care un salariat part time câștigă bani concomitent din mai multe contracte de muncă (în total, cel puțin echivalentul unui salariu minim brut pe țară), angajatorii săi scapă de obligația de a plăti contribuțiile la pensii (CAS) și sănătate (CASS) ca pentru o normă întreagă, conform OG 16/2022. Însă, pentru a aplica această excepție de la suprataxarea muncii part time, firmele vor trebui să respecte o procedură specială, pusă joi în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor. Iată cum vor proceda angajatorii, în cazul salariaților cu contracte multiple, pentru a fi exceptați.

 Beneficii extrasalariale 2023: Regimul fiscal al banilor de telemuncă se modifică ușor de anul viitor, deoarece firmele vor trebui să-i ia în calcul alături de alte venituri extrasalariale precum abonamentele medicale, pensiile private ori decontarea banilor de vacanță, pentru a nu depăși plafonul neimpozabil de 33%.

 Jurisprudență utilă: Aspecte privind concedierile disciplinare pe care le-am aflat din decizii ale instanțelor. În practică, departe de textele de lege, angajatorii se folosesc adesea de concedierile disciplinare pentru a se debarasa de anumiți angajați, deși concedierea disciplinară este o „soluție” extremă pentru abateri grave ori repetate pentru care o altă sancțiune nu ar fi suficientă. (…) În acest context, redacția noastră a sintetizat câteva dintre discuțiile purtate în ultime vreme în materia desfacerii disciplinare a contractelor de muncă.

TVA comerț online în UE: Pentru că a trecut un an de când, la nivelul UE, s-au introdus noi reguli comune de TVA pentru comerțul electronic, redacția noastră a căutat să afle de la fiscaliști dacă există probleme în practică pentru contribuabili. Conform acestora, există două greșeli de care ar trebui să se ferească firmele atunci când vine vorba de comerț online în UE.

Navigare articole

         

PartenerAcest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.