Sinteza legislativa 8 – 19 februarie 2021

→ După cum reiese din Raportul privind situaţia macroeconomică pe anul 2021 şi proiecţia acesteia pe anii 2022-2024, atașat proiectului legii bugetului, Guvernul intenționează să introducă noi politici fiscale, printre care și facturarea electronică obligatorie, pentru a crește gradul de  colectare a impozitelor și taxelor, precum cu scopul prevenirii și combaterii fraudei/evaziunii în domeniul TVA.
De asemenea, în proiectul legii bugetului mai apar o serie de măsuri cum ar fi reducerea cheltuielilor în cazul bugetarilor, eliminarea gratuității la transport pentru studenți și nu numai, care pot fi numite de cumpătare. Spre exemplu, voucherele de vacanță pentru 2021 nu au fost prinse în proiectul de buget. Totodată, cuantumul câștigului salarial mediu brut o să scadă față de anul trecut, valoarea acestuia fiind prevăzută a fi 5.380 de lei, în scădere cu 49 de lei față de 5.429 de lei, cât a fost în 2020.

→ Firmele care nu afișează pe site-ul propriu o politică de confidențialitate riscă amenzi de mii de euro din partea autorităților responsabile cu protecția datelor, așa cum s-a întâmplat recent în Spania, unde o firmă a fost sancționată cu 5.000 de euro pentru încălcarea obligațiilor de informare prevăzute de GDPR. 
   
Potrivit unei analize de anul trecut a specialiștilor de la Sierra Quadrant, concordatul preventiv (un mecanism ce poate fi accesat de la primele semne de dificultate și ajută la o redresare rapidă) a fost ales anul trecut de multe firme cu datorii pentru a evita insolvența și a-și salva afacerile, pentru că este ușor de aplicat și poate duce la o revitalizare rapidă a unei companii cu probleme.

→ Registru evidență fiscală PFA 2021: Cum se completează acesta  

→  Acordarea de bani pentru educația timpurie a copiilor salariaților aduce firmelor care îi oferă două facilități fiscale importante. În contextul în care s-a discutat mai mult despre cea care permite scăderea sumelor din impozitul pe profit, este bine de știut că angajatorii le pot acorda indiferent dacă sunt sau nu plătitori de impozit micro, specific sau pe profit. Astfel, microfirmele care acordă bani de educație timpurie sunt scutite de plata impozitului pe veniturile salariale, CAS și CASS pentru sumele plătite.

→ În urma unor modificări la legislația fiscală, trei declarații importante își vor schimba termenul începând cu anul acesta. Concret, este vorba despre declarația unică pentru persoanele fizice, declarația 230 și declarația 205. 

→ Fiscul a precizat, într-un ghid publicat recent, că optimizările fiscale NU se raportează la ANAF dacă vizează numai legislația României. Altfel spus, tranzacțiile care nu implică și legislația altui/altor stat/e nu sunt vizate de această obligație de raportare, pentru că nu sunt aranjamente transfrontaliere.
În acest context, e bine de știut că cei ce au această obligație riscă o amendă de până la 100.000 lei dacă raportează Fiscului cu întârziere optimizările fiscale.

→ Guvernul a adoptat, în ședința de vineri, o serie de modificări la ordonanța cu granturi pentru HoReCa. Odată implementat mecanismul, firmele din domeniu vor avea acces la un ajutor de stat, care se va acorda proporțional cu pierderile suferite anul trecut din cauza pandemiei. Programul de finanțare va trebui aprobat, însă, de Comisia Europeană, ceea ce înseamnă că va mai dura ceva timp până ce potențialii beneficiari vor putea accesa fondurile puse la dispoziție.

→ OUG adoptată de două ori? Un proiect de act normativ prin care se vrea ca, în caz de insolvență, plata salariaților din fondul special să se facă printr-o procedură simplificată de eliminarea unui document ce trebuie depus în acest scop, pare să fi fost adoptat de două ori – atât în ședința de Guvern din 10 februarie, cât și în cea din 18 februarie.

→  Guvernul intenționează să modifice, în următorii ani, modul de taxare salarială și alte orientări fiscale în materia taxelor și impozitelor. Concret, printre altele se intenționează implementarea unui sistem-pilot într-un sector de activitate pentru a evalua efectele eventualelor scăderi/eliminări de taxe asupra bugetului, revizuirea sistemului de provizioane în cazul impozitului pe profit și facturarea electronică obligatorie, care, potrivit unui secretar de stat din Ministerul Finanțelor,  va fi introdusă în 2021 cel puțin în sistem-pilot.

→ Organizațiile patronale: Ce sunt, cum se constituie și cum îi pot ajuta pe angajatori?

Navigare articole

         

PartenerAcest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.