Sinteza legislativa 7 – 13 iunie 2021

→ Granturi HoReCa: Conform unui anunț de joi al Ministerului Economiei, înscrierile în schema de ajutor de stat vor începe după oficializarea unor modificări recente și publicarea procedurii de accesare a fondurilor alocate. Iată, concret, ce bani se vor putea cere și cum.
+  Pentru a obține sprijinul financiar, firmele vor trebui să completeze atât un raport de expertiză contabilă / raport de audit (în funcție de situație), cât și un raport-sinteză, ca anexă la raportul inițial. Ambele vor trebui certificate de un expert contabil sau un auditor financiar. În acest context, redacția noastră a elaborat o sinteză în care vă spunem tot ce știm până acum despre documentele ce permit accesarea granturilor pentru HoReCa.

→ În contextul în care se apropie sezonul estival și apare nevoia, în special pentru firmele din turism și agricultură, de forță de muncă pe termen scurt, vă spunem tot ce trebuie să știe firmele care vor să angajeze lucrători sezonieri cu contracte de muncă pe durată determinată.

→ Ghișeul unic de TVA: Firmele care fac comerț online vor putea folosi, din iulie, două regimuri speciale de TVA, ambele strâns legate de ghișeul unic de TVA al Fiscului (One Stop Shop – OSS). Deși folosirea ghișeului OSS este opțională, aplicația va simplifica foarte mult activitatea de declarare și plată a TVA-ului printr-o singură înregistrare. Cei care nu folosesc OSS trebuie să se înregistreze în fiecare stat membru UE în care prestează servicii sau livrează bunuri pentru declararea și plata TVA-ului.

→ Ce declarații fiscale trebuie să depună un PFA în timpul anului, în funcție de specificul activității, pe lângă declarația unică

→ Hărţuirea morală la locul de muncă, apărută destul de recent în legislația muncii, obligă angajatorii să pună la punct o politică antihărțuire în care să apară atât măsuri pentru prevenirea și combaterea acestui tip de comportament, cât și sancțiuni aferente.  Iată ce aspecte trebuie luate în considerare la aproape un an de la reglementarea hărțuirii la locul de muncă.

→ Kurzarbeit: Procedura de acordare a sumelor pentru reducerea timpului de muncă se va modifica, în sfârșit, deși mecanismul se mai aplică doar luna asta: o formă actualizată a proiectului de HG se îndreaptă către adoptare, însă mecanismul (în lipsa unor prelungiri oficiale) nu mai e funcțional de luna viitoare. În plus, modificarea normelor prin acest proiect nu e suficientă – după oficializare, trebuie să apară și un ordin de ministru cu noile modele ale documentelor necesare decontării.

Navigare articole

         

PartenerAcest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.