Sinteza legislativa 5 – 9 octombrie 2020

 Ordonanța de urgență nr. 166/2020 pentru modificarea Legii nr. 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 900 din 5 octombrie 2020.

  • Acţiunile pe care statul român le deţine la companii nu vor putea fi vândute în următorii doi ani, iar orice proceduri deja începute care privesc vânzarea de acţiuni deţinute de stat sunt suspendate pentru acelaşi interval de timp. Măsurile, menţionate în ordonanța de urgență de mai sus, ce modifică Legea nr. 173/2020, sunt create pentru a evita vânzarea deţinerilor statului la o valoare mai mică din cauza efectelor economice provocate de criza sanitară actuală.
  • Mai multe detalii, AICI.
  • În vigoare de la: 5 octombrie 2020.

 Ordinul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri nr. 2989/2020 privind aprobarea Procedurii de implementare a măsurii „Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile“ din cadrul schemei de ajutor de stat instituite prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum și alte măsuri în domeniul fondurilor europene a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 902 și 902bis din 5 octombrie 2020.

  • A fost oficializată procedura de obținere a microgranturilor oferite de Guvern, de către întreprinderi mici și mijlocii (IMM), persoane fizice autorizate (PFA) și cabinete medicale individuale (CMI). Ordinul conține precizări detaliate cu privire la condițiile ce trebuie îndeplinite pentru accesarea granturilor, procedura ce trebuie urmată pentru aplicații, precum și monitorizarea și controlul beneficiarilor.
  • În acest context, cei interesați pot să înceapă, de astăzi, să se înscrie în program (pentru accesarea microgranturilor).
  • Mai multe detalii, AICI și AICI.
  • În vigoare de la: 3 octombrie 2020.

 Hotărârile Comitetului Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări nr. 257/2020 (privind aprobarea Normei „Garanții EximBank în cadrul Schemei de ajutor de stat COVID-19“ (NI-GAR-14-I/0)) și nr. 258/2020 (privind aprobarea Normei „Finanțări EximBank în cadrul Schemei de ajutor de stat COVID-19“ (NI-FIN-08-I/0)) au fost publicate în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 910 din 7 octombrie 2020.

  • Afost oficializat un nou program de finanțare, prin care statul garantează anumite credite firmelor aflate în deficit de lichiditate, din cauza pandemiei. Acest ajutor de stat se adresează întreprinderilor mari sau întreprinderilor mici și mijlocii, dar cu cifre de afaceri mai mari de 20 milioane lei. Cei interesați pot să acceseze deja programul (termenul limită fiind 30 noiembrie), urmând pașii ce vor fi descriși mai jos.
  • Mai multe detalii, AICI.
  • În vigoare de la: 2 octombrie 2020.

Navigare articole

         

PartenerAcest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.