Sinteza legislativa 4 – 10 aprilie 2022

 Oficial: OUG-ul care a introdus șomajul tehnic decontat de stat pentru angajatorii afectați de război a fost publicat în Monitorul Oficial. Sprijinul va putea fi operaționalizat în curând – mai exact, imediat după ce Ministerul Muncii și Solidarității Sociale va emite un ordin cu modelele actelor ce trebuie completate de angajatori.
Ce firme pot cere decontarea șomajului tehnic pe fondul războiului din Ucraina.

 e-Transport: Raportarea obligatorie a bunurilor riscante, de la 1 iulie, a fost aprobată vineri de Guvern prin OUG. Vizate vor fi, în primul rând, bunurile riscante care pleacă din România către străinătate și cele care vin în România din străinătate. În al doilea rând, vor trebui declarate bunurile riscante care sunt transportate în interiorul țării. Și, în fine, vor mai fi vizate bunurile riscante care doar tranzitează România.
La scurt timp după ce Guvernul a aprobat ordonanța cu regimul sistemului, a apărut și lista produselor riscante ce vor trebui declarate în e-Transport, într-un proiect de ordin al Fiscului. Potrivit proiectului, produsele care vor trebui declarate atunci când sunt transportate pe căile rutiere din România se suprapune doar parțial cu lista stabilită pentru e-Factura.

 Problema sediilor fixe: Printr-o decizie dată joi, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a invalidat practica discutabilă a ANAF de a stabili sedii fixe și a cere sume suplimentare de plată atunci când e vorba de o relație de afaceri prin care o firmă străină se folosește în activitatea sa de o firmă românească.

  Ar putea fi controalele mixte ANAF – Inspecția Muncii o soluție salvatoare în cazul reîncadrării naturii juridice a diurnelor? Indemnizațiile sau diurnele acordate angajaților aflați într-o detașare internațională vor putea fi reîncadrate de către echipele de inspecție fiscale doar pe baza constatărilor și confirmărilor Inspecției Muncii în legătură cu natura acestora, potrivit legislației specifice de muncă.

 Contestații fiscale: Având în vedere că activitatea de soluționare a contestațiilor fiscale a fost preluată la Ministerul Finanțelor, ANAF a publicat un proiect de ordin cu noile reguli procedurale, însă schimbările par să fie mai mult de formă: deși soluționarea o va face MF, contestațiile vor trece întâi tot pe la Fisc, care va sugera soluțiile.

 Explicație: Mai considerăm detașare transfrontalieră o deplasare scurtă, cu întoarcerea în țară în aceeași zi? Cu ocazia unui webinar recent organizat de avocatnet.ro pe tema detașărilor transfrontaliere, s-a pus problema dacă putem vorbi de detașări și de acordarea indemnizației corespunzătoare în cazul deplasărilor scurte, iar specialiștii au explicat că legislația nu după durata deplasării face distincții între ce reprezintă detașare și ce nu.

 Război în Ucraina: Când pot companiile să invoce forţa majoră şi cum s-ar putea încadra în această categorie sancţiunile împotriva Rusiei. Contractul și legislația aplicabilă sunt cele două elemente în funcție de care companiile pot să invoce existența unui caz de forță majoră, dar, mai ales, să stabilească dacă sancțiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeană reprezintă o astfel de situație. De ce este important de știut? Forța majoră atrage, după caz, încetarea de drept a valabilității contractelor semnate, dacă suntem în prezența unei imposibilități totale și definitive de executare a obligațiilor asumate, respectiv suspendarea executării obligațiilor contractuale, dacă imposibilitatea de executare este doar temporară.

 COR 2022: La nici două luni de la anterioara modificare, Ministerul Muncii propune, printr-un proiect de ordin pus joi în dezbatere publică, introducerea a șapte noi profesii în Clasificarea Ocupațiilor din România. Totodată, proiectul aduce și câteva schimbări privind grupele de încadrare sau denumirea anumitor ocupații.

 Parcuri de dezvoltare inteligentă: Pentru a facilita implementarea unor proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a pus în dezbatere un proiect de OUG care prevede că vor apărea parcuri de specializare inteligentă, ce, similar centrelor de afaceri, vor putea obține mai multe facilități fiscale (reduceri sau chiar scutiri de taxe și impozite). Pentru a se putea aplica, proiectul trebuie să fie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

Navigare articole

         

PartenerAcest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.