Sinteza legislativa 31 ianuarie – 6 februarie 2022

→ Măsură de relaxare pentru afaceri: Guvernul a prelungit starea de alertă pentru a acoperi perioada 7 februarie – 8 martie 2022. Schimbarea majoră față de regulile în vigoare acum este că de azi, restricțiile pentru afaceri se raportează doar la pragul de incidență de trei la mie. O altă noutate este aceea că se va putea intra, fără certificat verde, la magazinele alimentare din mall-uri, însă doar acolo unde există culoare speciale de acces.

→ Finanțări: Conform unor hotărâri de Guvern oficializate joi, fermierii vor putea primi până la 3.000 de euro pentru fiecare hectar cultivat cu usturoi și până la 4.000 de euro pentru creșterea legumelor în sere. Ajutorul bănesc se acordă beneficiarilor pentru maximum două culturi, respectiv o singură cultură în ciclul I de producție/1.000 mp și/sau o singură cultură în ciclul II de producție/1.000mp. În ciclul I, valorificarea se face în perioada 1 martie – 10 iunie, iar în ciclul II, valorificarea se face în perioada 15 octombrie – 9 decembrie.

Dividende 2021: Firmele care au distribuit dividende interimare anul trecut trebuie să facă o regularizare după aprobarea situațiilor financiare anuale

→ SAF-T: Potrivit legislației fiscale, cei care au devenit anul acesta mari contribuabili fac raportarea fișierului standard de control fiscal (SAF-T) începând cu luna iulie 2022, deci mai târziu față de entitățile care deja erau mari contribuabili înainte de 2022, pentru care această obligație a intervenit de la 1 ianuarie.

→ Grupuri fiscale: Conform unei reguli introdusă recent de Executiv, care se aplică în perioada 2022 – 2026, declarația anuală de impozit pe profit se depune până la 25 iunie, dacă măcar un membru beneficiază de facilități fiscale pentru recapitalizare.

Facturarea electronică: În momentul de față, e-Factura este un sistem opțional, însă cum autoritățile vor să oblige treptat toate firmele să-l folosească, specialiștii răspund la întrebarea dacă va fi posibilă amendarea firmelor care nu folosesc e-Factura după ce sistemul devine obligatoriu.

→ Concediile medicale ale angajaților: Salariații care au avut COVID-19 se pot întoarce la muncă mai repede: perioada de izolare a fost scurtată. Concret, perioada minimă după care pot reveni la serviciu de la primul test pozitiv a fost redusă la șapte zile pentru cei nevaccinați și la cinci zile pentru cei vaccinați sau trecuți recent prin boală, iar acest lucru nu poate fi condiționat de prezentarea unui rezultat negativ al unui alt test.
Ce tipuri de concedii medicale se decontează integral de la stat

→ Testarea COVID-19 a angajaților: Deși CNSU a propus, într-o hotărâre de la începutul anului, testarea săptămânală a anumitor salariați, aplicarea efectivă este la latitudinea angajatorilor. Potrivit unor declarații făcute de Raed Arafat, șeful DSU, la briefing-ul de presă din 5 ianuarie, hotărârea CNSU ar fi suficientă pentru ca firmele care activează în aceste sectoarele încadrate ca fiind de infrastructură critică, indiferent că sunt deținute de stat sau sunt private, să emită o decizie internă privind testarea săptămânală a angajaților.

Salariați în telemuncă: Cum suportă angajatorul cheltuielile ocazionate de deplasarea telesalariatului la sediu și de ce diurna trebuie scoasă din discuție. În cazul telesalariaților care sunt din altă localitate și care trebuie să se deplaseze ocazional la sediul angajatorului, acesta din urmă poate și chiar ar trebui să deconteze cheltuielile de transport și, eventual, dacă e cazul, pe cele de cazare, dar să le acorde și diurnă este extrem de riscant din perspectivă fiscală, deoarece sunt șanse mari ca organul fiscal să nu fie de acord cu o atare încadrare.
+ Acordarea banilor de telemuncă: De ce spun specialiștii că nu e indicat să prevezi în contract cuantumul exact pe care îl vor primii angajații și ce variantă poți adopta

Opinie: Forța de muncă are deja o valoare care justifică înțelegerile „pe sub mână”? Privind prin ochii unui participant la relațiile de muncă în perioada în care „sunt 100 care așteaptă la poartă!” era un răspuns previzibil pentru orice solicitare privind majorarea salariului, pare incredibilă acțiunea Consiliului Concurenței de  identificare și, eventual, sancționare a angajatorilor care s-au înțeles să nu-și oferteze reciproc salariații, poate chiar să-i refuze atunci când aceștia încearcă să-și exercite unul dintre drepturile fundamentale, cel la muncă pentru un salariu negociat individual sau colectiv.

Navigare articole

         

PartenerAcest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.