Sinteza legislativa 30 septembrie – 4 octombrie 2019

Ordinul comun al Ministerului Finanțelor (nr. 3063/2019), Ministerului Muncii (nr. 1376/2019) și al Ministerului Justiției Sociale (nr. 1430/2019) pentru aprobarea modelului, conținutului, modalității de depunere și de gestionare a „Declarației privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate“ a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 794 din 1 octombrie 2019.

  • Declarația 112 a fost adaptată la noile condiții ale facilităților fiscale.
  • Mai multe detalii, AICI.
  • Intrare în vigoare: 1 octombrie 2019.

Ordinul Ministerului Finanțelor Publice nr. 2547/2019 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice, precum și a modelului și conținutului unor formulare a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 800 din 2 octombrie 2019.

  • Fiscul va verifica, în privința persoanelor fizice autorizate care au declarat că nu au de plătit CAS și CASS, dacă estimarea este corectă. Procedura a fost oficializată prin ordinul menționat mai sus
  • Mai multe detalii, AICI.
  • Intrare în vigoare: 2 octombrie 2019.

 

Pregătește-ti afacerea pentru 2020 – câteva aspecte de care să ții cont

 

→ Afacerea ta e pregătită pentru 2020? Câteva lucruri de care ar trebui să ții cont pentru la anul. Sunt anumite chestiuni de care o firmă poate ține cont pentru a-și planifica, măcar orientativ, activitatea și bugetul din anul 2020. Spre exemplu, printre altele, ar trebui:

  • să iei în calcul majorarea salariului minim
  • să verifici cum stai cu activul net
  • să fii atent la noutățile ce trebuie să apară în materie de TVA
  • să acorzi o atenție sporită regularizărilor, în cazul în care ai distribuit dividende interimare.

→ Nicio firmă nu mai poate fi înmatriculată fără a arăta cine o controlează. Înmatricularea unei companii la Registrul Comerțului nu mai este posibilă fără a declara cine controlează în mod real afacerea respectivă, au confirmat la solicitarea avocatnet.ro, reprezentanții Oficiului Național al Registrului Comerțului. Practic, înregistrarea firmelor la ONRC va fi condiționată de depunerea declarației privind beneficiarul real, care ar trebui depusă odată cu restul actelor de înregistrare a unei companii.
Obligația de a depune o declarație prin care se precizează beneficiarii reali ai afacerii a fost introdusă începând din 21 iulie, odată cu modificarea legislației pentru prevenirea spălării banilor, și se aplică atât firmelor deja înființate, cât și celor care sunt înregistrate după această dată. Firmele deja înființate au timp până în 21 iulie 2020 să depună această declarație la Registrul Comerțului și vor fi amendate cu minimum 5.000 de lei dacă nu o fac. Modelul declarației privind beneficiarii reali a fost publicat chiar recent pe site-ul ONRC.

→ Legea care va elimina ștampila din activitatea autorităților și a instanțelor a fost semnată de șeful statului. Entitățile de stat nu vor mai fi obligate să ștampileze documentele depuse sau încheiate în relațiile dintre ele. De asemenea, entitățile de stat vor scăpa de ștampilă și în relația lor cu persoanele fizice, firmele private și PFA-urile. Ca să ajungă să se aplice, lege  mai are nevoie doar de publicarea în Monitorul Oficial.
 Autoritățile vor folosi ștampila doar acolo unde există legi sau ordonanțe care prevăd că aceasta este obligatorie.

 

Navigare articole

         

PartenerAcest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.