Sinteza legislativa 3 – 9 ianuarie 2022

 Stare de alertă: De sâmbătă, restricțiile pentru afaceri sunt legate din nou de incidența locală. Concret, potrivit HG-ului prin care joi a fost prelungită starea de alertă, capacitatea permisă pentru localuri se raportează la pragul de trei la mie, în timp ce pentru alte afaceri se aplică un prag de unu la mie. Totodată, HG-ul a stabilit că în spațiile publice închise și deschise nu va mai fi permisă purtarea măștilor textile sau vizierelor de plastic, ci doar a măștilor chirurgicale sau a celor de tip FFP2.
Trecem în revistă, în acest context, obligațiile pe care le au angajatorii anul acesta în relațiile de muncă.

 Jurisprudență utilă: Decizia de concediere nu poate fi anulată pentru lipsa mențiunii privind preavizul, dacă angajatorul dovedește că l-a acordat angajatului. Așa cum subliniază judecătorii în speța pe care v-o prezentăm în articol, importantă este acordarea efectivă a dreptului.

 Competența de administrare fiscală – noutăți: Potrivit unui ordin recent al ANAF, începând din 1 ianuarie, PFA-urile și profesioniștii pot fi controlați și de alți inspectori fiscali decât cei din raza domiciliului. Actul normativ face referire și la controalele fiscale demarate înainte de predarea dosarelor fiscale de la vechiul la noul organ de administrare. Iată, concret, ce se întâmplă cu verificările în perioada curentă de tranziție.

 Facturarea electronică B2B: Firmele care vând legume, fructe, apă, alcool, haine, încălțăminte, nisip, pietriș și clădiri noi vor trebui să folosească e-Factura în relația cu partenerii de afaceri (B2B), reiese dintr-un proiect de ordin publicat joi în dezbatere de Fisc. Folosirea sistemului de stat pentru facturarea electronică în relația B2B va fi opțională de la 1 aprilie 2022, iar de la 1 iulie 2022 va deveni obligatorie.

 Declarația de mediu: În contextul în care cel mai recent termen stabilit pentru trecerea la depunerea exclusiv online a formularului a expirat în 21 decembrie 2021, Administrația Fondului pentru Mediu a prelungit din nou perioada în care declarația se mai poate depune în format tipărit.

 Noutăți pentru furnizorii de jocuri de noroc: Vineri a fost oficializat un ordin al Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, care conține instrucțiuni de prevenire a spălării banilor pentru firmele care pun la dispoziție jocuri de noroc, inclusiv online. Actul normativ se aplică tuturor firmelor care au licență de la ONJN pentru astfel de servicii, indiferent că sunt persoane juridice române, sucursale locale ale unor companii străine sau persoane juridice străine.

 Clarificare TVA 5% pentru toate cărțile, indiferent de format: De la 1 ianuarie se aplică TVA-ul redus și la cărțile electronice, fără ca pentru această reducere să fie nevoie derogare de la Uniunea Europeană, așa cum au susținut unele voci, întrucât prevederile Directivei TVA, așa cum a fost modificată în 2018, permit aplicarea acestei cote și publicațiilor electronice, nu doar tipăriturilor.

Navigare articole

         

PartenerAcest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.