Sinteza legislativa 29 noiembrie – 5 decembrie 2021

→ Ajutoarele pentru plata energiei: În contextul în care companiile mici și mijlocii, PFA-urile și profesioniștii pot beneficia, la cerere, de facturi mai mici pentru consumul de curent electric și gaze naturale din acest sezon rece (noiembrie 2021 – martie 2022), iată nouă întrebări și răspunsuri utile dacă ai activitate economică și vrei să ceri reducerea facturilor la energie.

→ Schemele de sprijin de stat pentru angajatori:  Kurzarbeit este singura formă de ajutor despre care știm sigur că se va aplica și în 2022. Mai exact, sprijinul financiar pentru firmele cu dificultăți financiare care, în ideea de a păstra angajații și de a nu face reduceri de personal reduc norma de muncă a acestora (mecanismul de decontări Kurzarbeit) e reglementat să se aplice încă trei luni după terminarea stării de alertă.

→ Programul de muncă flexibil: Având în vedere rezultatele unui studiu desfășurat pe plan mondial care a arătat că, în contextul pandemiei de coronavirus, programele personalizate de muncă sunt la mare căutare printre angajați, vă spunem o serie de aspecte importante care trebuie știute de angajatori în această perioadă.

→ Controalele ANAF: Potrivit unui comunicat de presă publicat recent pe site-ul instituției, Fiscul începe să verifice și firmele care nu și-au conectat casele de marcat la sistemul ANAF până la 30 noiembrie. Totodată, autoritatea a reamintit că nerespectarea termenului de conectare poate aduce o amendă cuprinsă între 8.000 și 10.000 de lei.

→ Jurisprudență utilă: Anularea sancțiunilor aplicate pentru abateri disciplinare inexistente. Curtea de Apel Iași a anulat în primăvară o sancțiune aplicată unui angajat, pe fondul unei relații conflictuale preexistente cu angajatorul său, pentru o abatere disciplinară care, în fapt, nu a existat.

→ Efectele digitalizării ANAF: Potrivit specialiștilor, digitalizarea Fiscului prin SAF-T și e-Factura va reduce semnificativ pierderile de TVA, la cărei colectare țara noastră e codașa UE de șapte ani.

Navigare articole

         

PartenerAcest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.