Sinteza legislativa 29 august – 4 septembrie 2022

Agenda lunii septembrie pentru firme și PFA-uri: Chestiunile importante de reținut. Printre altele, se schimbă regulile achizițiilor publice directe, se încheie perioadele de înscriere pentru anumite finanțări de la stat și este termenul pentru a doua tranșă a impozitelor locale.
 
Raport ANAF: Principalele probleme găsite de Fisc în controalele derulate la firme în primul semestru din 2022.
 
Controale ITM: Ce verificări la angajatori au autoritățile în plan în ultimul trimestru din 2022. În ultimele trei luni din acest an, personalul de control al ITM-urilor are în plan mai multe tipuri de verificări la angajatori, acestea fiind împărțite între domeniul SSM și cel al relațiilor de muncă.

Sprijin pentru firme: Printr-un OUG oficializat pe 1 septembrie, reducerea facturilor la energie a fost prelungită pentru firme, dar pentru electricitate trebuie depusă o cerere pentru a beneficia în continuare de facilitate. Cererile trebuie depuse în maximum 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței, adică până pe 1 octombrie 2022.

Noile reguli procedural fiscale:  Din 3 septembrie s-a introdus o nouă situație în care prescripția fiscală poate fi suspendată. Mai exact, este vorba de situația în care persoana fizică la care este în derulare o inspecție fiscală moare și autoritățile trebuie să identifice succesorii acesteia.
+ De asemenea, de sâmbătă s-au modificat modificate regulile comunicării online pentru actele fiscale. Popririle trimise prin SPV nu vor mai putea fi anulate.
Totodată, e prevăzut că lista firmelor corecte va fi publicată trimestrial, însă e nevoie de norme de aplicare, iar momentan nu se prevede nimic legat de recompensarea lor.
 
Concediul paternal: Angajatorul n-are voie să ceară, la fiecare naștere, repetarea cursului de puericultură pentru a da prelungirea de cinci zile.

Vor apărea modificări la Legea avocaților: Ca urmare a unei decizii din primăvară a Curții Constituționale și a suspendării efectelor textului din Legea avocaților privind nedemnitatea profesională, senatorii au votat joi o propunere legislativă care va stabili criteriile nedemnității. Textul votat detaliază tipurile de infracțiuni pentru care intervine nedemnitatea și nu numai. Proiectul merge acum la Camera Deputaților pentru votul decisiv.

Navigare articole

 
         

PartenerAcest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.