Sinteza legislativa 27 decembrie 2021 – 02 ianuarie 2022

→ Reguli speciale pentru vânzarea de conținut și servicii digitale: Din 9 ianuarie, cei care pun la dispoziție aplicații mobile, cărți electronice sau jocuri vor avea obligații mai stricte față de consumatori, potrivit unui OUG cu conținut dedicat strict acestui domeniu, care a fost oficializat la sfârșitul anului trecut.

→ Oficial: Guvernul a clarificat o interdicție introdusă inițial din 18 decembrie 2021 și a stabilit, printr-un OUG oficializat în 30 decembrie, că perioada de maximum 24 de luni în care un angajat poate primi salariul minim pe țară începe să se calculeze din 1 ianuarie 2022 atât pentru contractele individuale de muncă nou-încheiate, cât și pentru cele aflate în derulare.

→ Creșterea salariului minim 2022: În 31 decembrie a fost ultima zi când puteau fi încheiate actele adiționale cu salariații. HG 1.071/2021 prevede că, începând cu 1 ianuarie 2022, salariul minim brut pe ţară va fi de 2.550 lei. Prin urmare, la nivelul raportului dintre firmă și angajatul plătit cu minimul pe economie, majorarea trebuia reflectată la nivel scris, înainte ca modificarea să se producă. Mai exact, pe 31 decembrie 2021.  

→ La ce trebuie să fie atente firmele și PFA-urile începând cu 1 ianuarie: Anul acesta va aduce o serie de modificări legislative importante pentru mediul de afaceri. În acest sens, vă prezentăm o sinteză cu cele mai importante chestiuni de care trebuie să țină cont firmele și persoanele fizice în 2022.

→ Obligațiile declarative 2022: 14 noutăți din 2021 ce vizează formularele transmise autorităților. Anul trecut, autoritățile au venit cu mai multe schimbări din sfera obligațiilor declarative ale contribuabililor. De la eliminarea hârtiilor în relația cu Fiscul și reducerea numărului de declarații fiscale la unele modificări la raportările deja în vigoare, în articol vă spunem tot ce este de bine de știut în domeniu.

→ Relația firmelor cu statul: Cele mai multe noutăți legislative din sfera relației companiilor cu statul țin de activitatea autorităților fiscale, însă 2021 a venit cu modificări și în relația cu alte entități publice. Iată principalele modificări care au apărut anul trecut în relația cu ANAF și alte entități publice.

→ Decontarea șomajului tehnic: Au expirat șomajul decontat de stat și dreptul la indemnizațiile de pandemie pentru profesioniști. Ultimii bani vor veni în ianuarie. 31 decembrie a fost data limită până la care au valabile prevederile OUG 111/2021, cea care a reintrodus decontarea șomajului tehnic și indemnizația acordată profesioniștilor pentru activitatea întreruptă și, momentan, nu exist un act normativ de prelungire a acestor forme de sprijin de la stat.

→ Decontarea indemnizațiilor de concediu medical 2021: Pentru dosarele de decontare a concediilor medicale respinse până la data de 1 august, angajatorii au avut timp până pe 31 decembrie să redepună cererile.

→ Reminder: Termenul de dotare a automatelor comerciale cu case de marcat n-a mai fost amânat de Guvern. Teoretic, automatele comerciale deținute de companii ar trebui să fie dotate cu case de marcat până la 31 decembrie 2021. Doar că nici până acum autoritățile nu au stabilit detaliile tehnice necesare, astfel că firmele n-au avut cum să se conformeze, iar Guvernul n-a mai amânat termenul (cel puțin nu până azi).

Navigare articole

         

PartenerAcest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.