Sinteza legislativa 26 aprilie – 5 mai 2021

→ Potrivit unei ordonanțe de urgență oficializate joi, persoanele juridice care se ocupă cu plasarea forței de muncă în străinătate vor avea noi obligații, printre care asigurarea transportului lucrătorilor și unele raportări lunare la ITM. Totodată, în actul normativ sunt prevăzute sancţiuni mai dure pentru agenţii şi furnizorii de servicii de plasare a forţei de muncă în străinătate, amenzile urmând să fie cuprinse între 5.000 şi 40.000 lei.
 
→ 
Conform unui ordin din martie al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, din 17 mai, se vor folosi noi documente la raportarea tranzacțiilor suspecte și a celor în numerar de cel puțin 10.000 euro. Concret, actul normativ cuprinde patru modele de rapoarte care trebuie transmise la ONPCSB și instrucțiuni de completare pentru ele.

→ Reminder: ONG-urile trebuie să depună situațiile financiare pentru anul 2020 până mâine. Termenul-limită de depunere este de 120 de zile de la încheierea exercițiului financiar. În mod normal, a 120-a zi era 30 aprilie, dar aceasta a fost o zi liberă (Vinerea Mare), la fel ca zilele 1, 2 și 3 mai (Ziua Muncii, prima și a doua zi de Paște). Astfel, termenul pentru ONG-uri a devenit 4 mai 2021.

→ Tinerii din diaspora mai pot cere bani pentru a demara o afacere agricolă în România până mâine, 3 mai fiind ultima zi în care se mai pot depune cereri online pentru înscrierea în programul „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”. Această etapă a programului dedicat fermierilor până în 41 de ani din afara țării are un buget de 20 de milioane de euro.

→ Fiscul a publicat, la sfârșitul lunii trecute,  lista firmelor care au datorii restante la stat în primul trimestru al anului 2021, respectiv pentru perioada ianuarie-martie.

Navigare articole

         

PartenerAcest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.