Sinteza legislativa 24 – 30 mai 2021

→ Telemuncă: Locurile de unde lucrează telesalariații se mai pot include în contractul de muncă doar cu o justificare. Din perspectiva GDPR, locațiile de unde lucrează telesalariații fac parte din categoria datelor cu caracter personal, iar angajatorii pot cere aceste informații doar în baza unei justificări a interesului de prelucrare, care trebuie să fie cu mult mai mare decât interesul telesalariatului de a-și păstra confidențialitatea datelor, a subliniat un specialist în dreptul muncii la conferința de HR organizată recent de avocatnet.ro.
 
→ Potrivit lui Raed Arafat, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne, afacerile care funcționează la capacitate mare în urma măsurilor de relaxare recent introduse ar trebui să se aștepte la controale în următoarea perioadă, pentru a fi verificate dacă îndeplinesc condițiile impuse pentru a le aplica. Iată ce firme pot depăși limitele fixate de autorități și în ce condiții.

→ Specialiștii în insolvență au venit, într-o conferință juridică organizată recent de avocatnet.ro, cu o serie de soluții practice pentru companiile aflate în dificultate în perioada asta, care le pot ajuta să-și mențină activitatea pe linie de plutire în contextul actualei crize financiare.
 
→ Inspectorii de muncă au făcut, în ultimii trei ani, peste 14.000 de controale privind completarea/întocmirea regulamentului intern și au aplicat peste 33.500 de măsuri. În acest context, specialiștii ne spun că regulamentul intern se adoptă și se modifică numai după consultarea reprezentanților salariaților / sindicatului, de această etapă depinzând valabilitatea sa și oferă patru sfaturi utile firmelor în practică.

→ Versiunea electronică a declarației 700 încă este în lucru, a precizat ANAF ca răspuns la o solicitare făcută de redacția noastră. Fără această versiune electronică actualizată, noile prevederi care ar permite contribuabililor efectuarea electronică a tuturor mențiunilor ulterioare înregistrării fiscale (inclusiv cea privind solicitarea de înregistrare în scopuri de TVA) nu se pot aplica, întrucât formularul se depune exclusiv online.
 
→ Executivul a aprobat proiectul de lege care prevede că Inspectoratul în Construcţii va fi reorganizat, inspectoratele regionale urmând, astfel, să fie desființate iar angajații acestora transferați, în limita posturilor disponibile, la inspectoratele naționale. Ca să se aplice, proiectul trebuie votat de Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.

→ OUG-ul prin care depunerea declarației anuale cu beneficiarii reali ai firmelor se amână pentru 1 octombrie a fost adoptat joi de Executiv și va intra în vigoare după ce va apărea în Monitorul Oficial.

→ Deși termenul declarației unice – 25 mai – a trecut, e bine de știut că depunerea ei nu poate fi amânată pentru anul viitor, iar aceia ce trebuie s-o depună nu trebuie să se raporteze exclusiv la acest termen, pentru că există o serie de situații când declarația unică trebuie depusă în timpul anului.

 → Zilele de CO restante: Angajații cărora nu li s-a acordat dreptul la concediu pot cere oricând zilele restante, chiar și după expirarea celor 18 luni pe care le prevede Codul muncii pentru acordarea lor, s-a pronunțat Tribunalul București într-o decizie de anul trecut. Concret, instanța a precizat că „titularul obligației imperative prevăzută de Codul muncii este angajatorul, iar nerespectarea de către angajator a acestei obligații nu atrage decăderea salariatului din dreptul de a efectua concediul restant, care poate fi efectuat oricând în cursul raporturilor de muncă (…)„.

Navigare articole

         

PartenerAcest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.