Sinteza legislativa 22 – 28 noiembrie 2021

→ Formularele de indemnizație pentru întreruperea activității: Printr-un ordin al Ministerului Muncii, cererea pentru cei cu drepturi de autor a fost modificată astfel încât să fie acoperite și o serie de situații, specifice activității artiștilor, care nu au fost prevăzute în primul formular de cerere.

→ Munca de oriunde: Un posibil acord cu salariatul ca el să-și asigure propria asistență fiscală îl poate scăpa pe angajator de eventuale obligații? În contextul în care tot mai mulți telesalariați își doresc să lucreze din afara României, ceea ce ar putea avea implicații financiare asupra angajatorului, vă spunem dacă există posibilitatea stabilirii unui acord potrivit căruia obligațiile fiscale, atunci când angajatul se mută din România, să poată fi preluate de el în întregime.

→ Cadourile de Crăciun pentru angajați: Ce trebuie să știe firmele care vor să le ofere salariaților, inclusiv celor aflați în șomaj tehnic, cadouri în bani sau tichete care să nu fie impozitate sau taxate cu contribuțiile obligatorii

→ Diurnele transportatorilor: Noua amnistie pentru transportatori și ajustarea tratamentului fiscal au fost adoptate de Senat. Astfel va fi clarificat și tratamentul fiscal al diurnelor acordate în viitor șoferilor profesioniști, astfel încât să nu se mai ajungă la reîncadrarea lor din venituri netaxabile în venituri taxabile.Proiectul de lege  mai are nevoie doar de votul decisiv al deputaților pentru a ieși din Parlament.

→ Scutiri de CASS: Potrivit unui proiect de ordin pus joi în dezbatere de Fisc, cei asigurați în alte state UE, dar obțin venituri în România vor putea cere direct online scutirea de CASS, prin depunerea în format electronic a formularului 603 și a documentelor justificative aferente. Momentan, formularul se poate depune doar în format fizic.

→ TVA comerț online: ANAF modifică procedura pentru regimurile speciale de TVA la comerț online pentru a include noi categorii de firme. Concret, printr-un proiect pus recent în dezbatere, actuala procedură va fi modificată astfel încât inclusiv firmele înregistrate în scopuri de TVA în România în baza articolului 317 din Codul fiscal să poată opta pentru folosirea regimului UE.

→ Whistleblowers: Obligația firmelor de a avea canale interne pentru preluarea sesizărilor salariaților a ajuns în Parlament cu modificări. Ministerul Justiției pusese în primăvară în dezbatere publică un proiect de transpunere în legislația noastră a directivei europene ce conține măsurile de protecție a salariaților care fac sesizări (avertizori de integritate sau whistleblowers). Proiectul MJ nu a cunoscut niciun progres concret la Guvern, dar vedem acum înregistrată la deputați o propunere legislativă cu același obiect, însă cu unele diferențe de conținut.

→ Advertorial: IQ DIGITAL. Zeci de specialiști în digitalizare își oferă expertiza, gratuit, pentru IMM-urile din România. Cine e în spatele inițiativei lansate vineri și ce va urma? Gândit de echipa festivalului UPGRADE 100 în parteneriat cu George –  o inovație BCR, platforma IQ Digital își propune să sprijine prin know-how, networking și prin diverse instrumente de audit online întreprinderile mici și mijlocii din România în gestionarea unei transformări digitale eficiente.
––––––––––––––––––––––––––––––––––

→ Bancnota de 20 de lei: Din 1 decembrie va fi pusă în circulație o bancnotă cu o nouă valoare, respectiv bancnota de 20 de lei, care va celebra o personalitate feminină – pe Ecaterina Teodoroiu.

→ Proiect adoptat de Parlament: În curând, impozitul datorat statului la vânzarea imobilelor se va calcula la nivelul valorii de piață dacă părțile se înțeleg pentru o sumă inferioară acesteia. În momentul de față, Codul fiscal prevede că impozitul se calculează la valoarea declarată de părți, chiar dacă aceasta este sub valoarea pieței.
 
→ Modificări propuse la Codul rutier: Împrumuți mașina cuiva? Dacă poliția îți cere datele sale și nu i le dai, va trebui să plătești integral amenda aplicată, al cărei cuantum va crește semnificativ. Concret, dacă un proprietar poate scăpa acum cu o amendă de 652,5 lei în caz de achitare rapidă, în viitor acesta va plăti cel puțin 1.305 lei, dacă nu chiar mai mult, posibilitatea de a achita jumătate din cuantum în 15 zile fiind eliminată, prin acest proiect, din legislație.

→ Reducerea vârstei de pensionare: Lista localităților unde se poate ieși mai repede la pensie ar putea fi extinsă din nou, potrivit unei propuneri care se află la începutul traseului legislativ în Parlament.

→ Propunere CE: Valabilitatea certificatului verde privind COVID-19 ar putea fi limitată la nouă luni de la vaccinarea completă, prevede o propunere a Comisiei Europene care, ca să se aplice, trebuie acceptată de statele membre UE. În prezent, documentul unic gândit să înlesnească deplasarea între țările membre este valabil, în cazul celor vaccinați, până pe 30 iunie 2022.

→ Simplificarea procedurilor administrative: Un proiect depus recent la Parlament  prevede ca instituțiile publice să fie obligate să asigure copierea gratuită a actelor și documentelor depuse de cetățeni. În plus, toate instituțiile vor fi obligate să pună gratuit la dispoziția cetățenilor formularele solicitate, atât în format fizic, cât și online. Ca să producă efecte, proiectul trebuie să parcurgă întregul traseu legislativ.

Navigare articole

         

PartenerAcest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.