Sinteza legislativa 22 – 28 august 2022

Modificări propuse la Codul de procedură fiscală: Lista firmelor corecte va fi publicată trimestrial, dar nu se prevede nimic legat de recompensarea lor. Publicarea listei contribuabililor corecți, o măsură anunțată de mai mulți ani, va fi implementată în curând de autoritățile fiscale, așa cum reiese dintr-un proiect de OG apărut recent în dezbatere la Ministerul Finanțelor. Deși anterior se anunțase că măsura va fi însoțită de facilități, documentul citat nu conține nimic în acest sens.
+ Inspecția fiscală: În proiect apar și trei modificări importante pe care le are în plan Guvernul la acest tip de control: o colaborare de la distanță cu inspectorii, extinderea duratei de efectuare a inspecției fiscale la anumiți contribuabili de la maximum 45 de zile, cât este acum, la maximum 180 de zile și reguli suplimentare pentru situațiile în care inspectorii fiscali dau peste fapte ce pot fi infracțiuni și sesizează organele judiciare.

 Relații de muncă: Una dintre greșelile frecvente ale angajatorilor în materia preavizului este considerarea că angajatul nu mai are dreptul, în acea perioadă, la chestiunile pe care le primea înainte de anunțarea deciziei de plecare din firmă. În acest context, vă spunem că pe timpul preavizului, toate bonusurile și beneficiile care se acordau anterior se acordă în continuare.

 COR 2022: După ce la începutul lunii a fost pus în dezbatere la Ministerul Muncii un proiect de ordin care prevedea introducerea a cinci noi ocupații în Clasificarea Ocupațiilor din România, vineri a apărut un proiect secundar pus în dezbatere tot la minister, de data asta cu 13 ocupații noi. Astfel, încă 18 noi ocupații vor fi introduse în clasificare, printre care aceea de arhitect în domeniul tehnologiei blockchain ori de manager de conținut web.

Start-up Nation: Înscrierile în a treia ediție a programului se mai fac până joi. Se pot cere până la 200.000 lei. Pot beneficia de ajutorul de minimis, microîntreprinderile și IMM-urile înființate începând cu 1 ianuarie 2020 care își asumă să creeze cel puțin unul sau două locuri de muncă cu normă întreagă pe perioadă nedeterminată. Totodată, este necesară și o cofinanțare de cel puțin 5% din valoarea eligibilă a proiectului.

Navigare articole

         

PartenerAcest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.