Sinteza legislativa 21 – 27 martie 2022

 Finanțare pentru consolidare seismică și renovare energetică: Potrivit unui ordin al Ministerului  Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, firmele care dețin spații în blocuri construite înainte de 2000 vor putea beneficia de ajutoare de stat într-un amplu program de modernizare. Concret, autoritățile locale vor putea obține fonduri consistente pe care să le direcționeze către consolidarea seismică și renovarea energetică a blocurilor de locuințe construite înainte de anul 2000, iar de sumele respective vor putea beneficia inclusiv proprietarii de spații comerciale, sub forma unui ajutor de minimis.

 Declarația 394: Pentru operațiunile derulate începând cu aprilie 2022, se folosește o versiune actualizată a formularului. Momentan nu există și versiunea electronică actualizată a D394, însă aceasta ar trebui să apară în cursul lunii aprilie.

 Impozit pe profit: Firmele care respectă reglementări contabile emise de BNR și ASF trebuie să declare impozitul pe profit până pe 25 martie. Cu alte cuvinte, societățile cum sunt băncile și asigurătorii nu pot beneficia de facilitățile fiscale pentru recapitalizare, astfel că nu li se aplică termenul unic din 25 iunie.
Termenul din 25 martie vizează în 2022 o singură obligație majoră din cele trei care se aplicau de obicei firmelor, celelalte două fiind amânate, anul acesta, cu trei luni.

 e-Transport: Dacă se transportă la un loc produse riscante și neriscante, toate vor trebui declarate în sistem în vederea obținerii codului UIT (codul special care autorizează transportul UIT), prevede proiectul de OUG care va reglementa sistemul e-Transport. Firmele care nu vor proceda așa vor risca amenzi drastice.

 Directoratul Național de Securitate Cibernetică a prezentat săptămâna trecută un ghid privind securitatea cibernetică pentru IMM-uri, care atinge, printre altele, subiectul securizării dispozitivelor prin măsuri precum utilizarea antivirusului, criptare, actualizarea permanentă a softurilor, precum și modurile recomandate, absolut necesare pentru securizarea rețelelor, dar și existența copiilor de rezervă, necesare pentru a putea recupera informațiile esențiale

 Liberele plătite 2022: Anul acesta a adus un nou drept pentru salariați în materia zilelor libere de care  beneficiază. Deși angajatorul poate să nu fie de acord cu intenția leguitorului de a oferi zile libere pe „cheltuiala” firmei, există în continuare obligația de a le acorda, în caz contrar, putându-se ajunge la un conflict de muncă și, eventual, la o amendă primită din partea Inspecției Muncii, dacă această instituție va controla angajatorul. Iată zilele libere din 2022 pe care angajatorii nu le pot refuza salariaților.
 
 Subvenții propuse pentru angajatori: Potrivit unei propuneri legislative înregistrate recent la Senat, firmele care îi angajează pe cei rămași fără job în perioada pandemiei vor primi până la 2.750 lei pe lună, timp de un an, cu condiția să păstreze raporturile de muncă cel puțin 12 luni. Ca să se aplice, proiectul trebuie să parcurgă întregul traseu legislativ.

Navigare articole

         

PartenerAcest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.