Sinteza legislativa 20 – 26 iunie 2022

 Guvernul a decis: Taxarea inversă va fi prelungită până în 2026 pentru operațiunile care ar expira la 1 iulie. Mai exact, Executivul a adoptat un OUG prin care a extins valabilitatea pentru opt din cele 15 operațiuni pentru care e posibilă în prezent taxarea inversă, care altfel urmau să dispară din Codul fiscal la începutul lunii viitoare.
Totodată, OUG-ul a extins și mecanismul prin care firmele și-au putut restructura obligațiile bugetare principale restante. Astfel, restructurarea financiară va acoperi și datoriile restante ale firmelor din anul 2021, iar cei interesați vor putea să notifice autoritățile că vor să beneficieze de mecanism până în ianuarie 2023, cererile de restructurare putând fi depuse până în iulie 2023.
De asemenea, Executivul a desființat, prin acest OUG, Loteria bonurilor fiscale, care fusese suspendată în 2020, la intrarea în starea de urgență din cauza pandemiei de coronavirus.
 
 Oficial: Regulile pentru funcționarea SPV au fost înlocuite. În urma unor modificări legislative de la începutul anului, regulile stabilite prin ordin al Ministerului Finanțelor pentru funcționarea Spațiului Privat Virtual au fost înlocuite printr-un ordin al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, care se va aplica doar după ce este abrogat în mod expres ordinul Ministerului Finanțelor cu regulile actuale.

 Facilități fiscale inaplicabile: Angajatorii din agricultură și din industria alimentară plătesc, începând din iunie 2022, un salariu minim brut diferențiat de 3.000 lei pentru care datorează taxe salariale reduse, dar procedura specială de aplicare a facilităților fiscale din acest domeniu trebuia emisă până joia trecută, iar momentan nu avem nicio veste în acest sens.

 Controalele Fiscului: De la 1 iulie, ANAF va accelera controalele la cei cu averi mari nejustificate, iar vizate sunt peste 500.000 de persoane, a anunțat președintele Fiscului, Lucian Heiuș. Din declarațiile șefului ANAF reiese că se are în vedere, de principiu, verificarea afaceriștilor care au declarat la stat, în perioada 2016 – 2019, venituri mult mai mici față de estimările făcute de inspectori.

 Modificări propuse la Codul fiscal: Sponsorizările către bibliotecile publice ar putea fi scăzute din impozitul micro și impozitul pe profit, dacă un proiect de lege recent înregistrat la Senat va ajunge să se aplice. Proiectul ar extinde lista ce cuprinde acum doar ONG-uri și biserici prin includerea bibliotecilor publice în Registrul Fiscului cu entități pentru care se acordă deduceri fiscale.

  Leasingul de personal: Angajatorii pot apela la agenții de muncă temporară pentru executarea unor sarcini concrete și cu caracter provizoriu de către salariații temporari, având astfel avantaje cum ar fi eliminarea unor responsabilități birocratice legate de contractele lor de muncă, însă au, totuși, o serie de îndatoriri pe care sunt ținuți să le respecte. În articol vă spunem care sunt obligațiile firmelor ce folosesc salariați temporari și amenzile prevăzute pentru nerespectarea lor.

 Transpunere de directivă europeană în legislația muncii: În curând se va introduce concediul de îngrijitor, care va fi diferit de concediul pentru îngrijirea bolnavilor de cancer, deja accesibil din aprilie. Noutatea apare într-un proiect depus recent la Parlament, care are ca scop implementarea în legislația noastră a unor măsuri privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a salariaților deja adoptate la nivelul UE.
Totodată, potrivit proiectului, angajatorii vor trebui să introducă în regulamentul intern informații legate de preaviz și de politica generală de formare a salariaților. Mai mult, va fi introdus un termen fix în care RI să fie adus la cunoștința salariaților, care nu există în momentul de față în Codul muncii.
De asemenea, firmele vor trebui să includă mai multe informații decât în prezent în contractele individuale ale salariaților, iar salariații care nu primesc toate informațiile obligatorii din Codul muncii vor putea reclama angajatorul la Inspecția Muncii.
Toate aceste modificări vor intra în vigoare după ce propunerea legislativă va fi adoptată de Parlament, promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.

Navigare articole

         

PartenerAcest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.