Sinteza legislativa 20 – 26 iunie 2022 (continuare)

 e-Factura: Sistemul de facturare electronică devine obligatoriu de la 1 iulie 2022 în relația B2G pentru achizițiile publice și în relația B2B pentru produse riscante. În acest sens, specialiștii spun că nici firmele care vând produse riscante în relația B2B, nici cele implicate în achiziții publice NU trebuie să se înregistreze în registrul e-Factura prin depunerea formularului 084.
În acest context, e bine de știut că firmele care, de la 1 iulie, vor să transmită facturile produselor riscante numai prin e-Factura trebuie să încheie acorduri cu clienții în acest sens.

 Noi granturi în proiect: IMM-urile vor putea cere bani de la stat ca să facă investiții pentru reducerea costurilor energetice pe care le au, prevede un proiect de OUG inițiat joi de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Printre altele, banii vor fi pentru reabilitarea termică a clădirilor, schimbarea becurilor sau instalarea de panouri solare și prize pentru mașini electrice. Dacă va fi aprobat și oficializat, programul de finanțare va necesita ulterior emiterea unui ghid de accesare de către MIPE.

 Modificări la Codul muncii: Vor apărea noi interdicții de concediere a salariaților. Codul muncii va fi modificat pentru a oferi salariaților o serie nouă de drepturi, printre care mutarea pe un loc de muncă mai sigur după șase luni, solicitarea unui concediu de îngrijitor sau absentarea de la muncă pentru urgențe familiale. Măsurile sunt prevăzute de o propunere legislativă înregistrată la Senat, ce are ca scop transpunerea a două directive europene și include interdicția angajatorilor de a concedia salariații care își cer aceste drepturi.
Totodată, proiectul conține și modificări legate de programul individualizat de muncă, mecanism deja prevăzut de Codul muncii. Concret, angajatorii vor trebui să analizeze cererile salariaților și să le răspundă în termen de trei zile lucrătoare.

 Protecția mediului: Firmele vinovate de arderi neconforme ale deșeurilor vor risca amenzi de cinci ori mai mari și dosare penale, potrivit unui proiect de lege aprobat de Guvern, care merge acum în Parlament pentru dezbatere și vot. În proiect se mai propune ca Garda de Mediu să nu mai poată da avertismente și amenzile să nu mai poată fi plătite la jumătate din minimul legal, dar nu numai.

 Prevenirea insolvenței firmelor: În curând, deputații vor introduce acordul de restructurare și vor ajusta concordatul preventiv. Proiectul de lege care a trecut deja de Senat vizează modificarea Legii  privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență și conține conține ample modificări ale legislației insolvenței, astfel că redacția noastră a extras din el câteva dintre cele mai importante chestiuni pentru companii.

Navigare articole

         

PartenerAcest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.