Sinteza legislativa 20 – 26 decembrie 2021

→ Prevenirea evaziunii fiscale – noutățile din 2021: Printre noutățile fiscale ale acestui an se numără și chestiuni (europene și autohtone) legate de prevenirea evaziunii în afaceri. Deși avem și o modificare care pare mai degrabă în favoarea evazioniștilor, celelalte sunt trasate clar în direcția prevenirii acestor fapte.

→ Controalele Fiscului: Potrivit specialiștilor, simularea internă a unei inspecții fiscale, o modalitate bună pentru firme de a se pregăti pentru controalele ANAF, pentru că reprezintă, practic, o pregătire chiar și pentru situația în care se confruntă cu o inspecție fiscală ce nu respectă garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură fiscală.

→ Sinteză: Modificările apărute în această perioadă la cotele reduse de TVA, inclusiv după ajustările făcute de Guvern prin OUG

→ Jurisprudență utilă: Odată ce salariatul semnează actul, chiar dacă formulează obiecțiuni, nu mai poate susține că nu a fost informat privitor la modificările aduse raportului de muncă, potrivit unei soluții date Tribunalul București și menținută ca fiind temeinică și legală de către Curtea de Apel București.

→ „Marea conectare” a caselor de marcat a venit și a trecut, dar ce trebuie să știe comercianții mai departe? În anul curent, autoritățile au pus lucrurile la punct pentru a permite companiilor și persoanelor fizice să-și conecteze casele de marcat la sistemul ANAF, însă mai sunt întârziați care riscă amendarea, iar de acum conectările aparatelor noi trebuie făcute rapid.  

→ Reminder: De vineri, activitatea firmelor care ignoră regulile stării de alertă poate fi suspendată. Concret, autoritățile pot decide, într-o astfel de situație, suspendarea activității pentru 15 sau 30 de zile (în plus față de amenda actuală), iar cei care vor ignora măsura suspendării riscă inclusiv pedepse penale.

Navigare articole

         

PartenerAcest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.