→ Prevenirea evaziunii fiscale – noutățile din 2021: Printre noutățile fiscale ale acestui an se numără și chestiuni (europene și autohtone) legate de prevenirea evaziunii în afaceri. Deși avem și o modificare care pare mai degrabă în favoarea evazioniștilor, celelalte sunt trasate clar în direcția prevenirii acestor fapte.
→ Controalele Fiscului: Potrivit specialiștilor, simularea internă a unei inspecții fiscale, o modalitate bună pentru firme de a se pregăti pentru controalele ANAF, pentru că reprezintă, practic, o pregătire chiar și pentru situația în care se confruntă cu o inspecție fiscală ce nu respectă garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură fiscală.
→ Jurisprudență utilă: Odată ce salariatul semnează actul, chiar dacă formulează obiecțiuni, nu mai poate susține că nu a fost informat privitor la modificările aduse raportului de muncă, potrivit unei soluții date Tribunalul București și menținută ca fiind temeinică și legală de către Curtea de Apel București.
→ „Marea conectare” a caselor de marcat a venit și a trecut, dar ce trebuie să știe comercianții mai departe? În anul curent, autoritățile au pus lucrurile la punct pentru a permite companiilor și persoanelor fizice să-și conecteze casele de marcat la sistemul ANAF, însă mai sunt întârziați care riscă amendarea, iar de acum conectările aparatelor noi trebuie făcute rapid.
→ Reminder: De vineri, activitatea firmelor care ignoră regulile stării de alertă poate fi suspendată. Concret, autoritățile pot decide, într-o astfel de situație, suspendarea activității pentru 15 sau 30 de zile (în plus față de amenda actuală), iar cei care vor ignora măsura suspendării riscă inclusiv pedepse penale.