Sinteza legislativa 2 – 8 august 2021

→ Grupurile de impozit pe profit: Procedura de implementare și documentele necesare au fost oficializate vineri. Astfel, dacă vor exista firme care să ceară intrarea în sistem în 2021, consolidarea fiscală la impozitul pe profit (care permite gruparea companiilor pentru a compensa profiturile cu pierderile și a plăti la stat dări mai mici) va putea fi aplicată începând din 2022.

→ De săptămâna trecută, firmele și PFA-urile pot folosi un nou site al Guvernului pentru a-și căuta finanțări europene și parteneri de proiecte, prin intermediul unei platforme puse la dispoziție de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Vizitatorii site-ului pot folosi două motoare de căutare: cel pentru căutarea de programe necesită completarea cu un termen de căutare, tipul de beneficiar care vrea să ceară bani, domeniul și subdomeniul dorite, iar cel de-al doilea (pentru parteneri), completarea cu un termen de căutare, tipul de beneficiar căutat, domeniul și subdomeniul dorite.
 
Clarificare oficială: Doar dividendele primite de la firme din 24 decembrie 2020 se iau în calcul la încadrarea în 2021 la micro sau profit. Potrivit răspunsului oferit de autoritățile fiscale la o solicitare a Camerei Consultanților fiscali, la verificarea, la 31 decembrie 2020, dacă veniturile realizate în exercițiul fiscal 2020 depășesc sau nu echivalentul în lei a 1.000.000 euro, se ține seama doar de veniturile din dividende primite de la o persoană juridică română în perioada 24 – 31 decembrie 2020.

→ Răspunderea patrimonială colectivă a salariaților față de angajator: Cum se stabilește modul în care răspunde fiecare. În cazul în care angajatorul a suferit un prejudiciu cauzat de mai mulți salariați, cuantumul răspunderii fiecăruia se stabilește în raport cu măsura în care fiecare a contribuit la producerea sa. Dacă măsura în care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinată, răspunderea fiecăruia se stabilește proporțional cu salariul său net de la data constatării pagubei și, atunci când este cazul, și în funcție de timpul efectiv lucrat de la ultimul său inventar.

→ Construcții: În urma recentelor accidente de muncă cu largă acoperire în mass media, Inspecția Muncii a publicat un comunicat de presă în care anunță că angajatorii din domeniu ar trebui să se aștepte la mai multe controale ITM decât de obicei. Iată, în acest context, ce probleme trebuie evitate pe șantiere.

→ Regulamentul intern: Politica de utilizare rezonabilă a resurselor companiei nu ar trebui să interzică total folosirea acestora în scopuri personale, spun specialiștii, potrivit cărora cea mai mare greșeală pe care o fac companiile când construiesc aceste politici e să interzică în mod absolut folosirea acelor lucruri în alt scop decât profesional.

Navigare articole

         

PartenerAcest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.