Sinteza legislativa 2 – 6 noiembrie 2020

→ Ordonanța de urgență nr. 192/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum și pentru modificarea lit. a) a art. 7 din Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă

 • Ordonanța stabilește noi măsuri privind organizarea obligatorie a muncii la domiciliu sau telemunca pe întreaga perioadă a stării de alertă, iar acolo unde nu este posibil, toți angajatorii din sistemul public și privat care au mai mult de 50 de salariaţi trebuie să organizeze programul de lucru astfel încât salariaţii să fie împărţiţi în grupe care să înceapă şi să termine activitatea la o diferenţă de cel puţin o oră. Noul act normativ mai prevede purtarea obligatorie a măștii sanitare în toate spațiile (închise sau deschise).
 • În vigoare de la: 6 noiembrie 2020.

 → Hotărârea de Guvern nr. 935/2020 pentru modificarea și completarea anexelor nr. 2 și 3 la Hotărârea Guvernului nr. 856/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicată în Monitorul Oficial Partea I nr. 1042 din 6 noiembrie 2020.

 • Actul normativ aduce noi restricții pentru mediul de afaceri și pentru persoanele fizice, printre care limitări ale programului de funcționare al comercianților (inclusiv în cazul teraselor), închiderea piețelor din spațiile închise, purtarea obligatorie a măștii oriunde în afara locuinței/curții și interdicția de a pleca noaptea de acasă.
 • Mai multe detalii AICI, AICI și AICI.
 • În vigoare de la: 9 noiembrie 2020.

 Ordinul nr. 3.746/2020 al Agenției Naționale de Administrare Fiscală privind organizarea și funcționarea Registrului central electronic pentru conturi de plăți și conturi bancare identificate prin IBAN și pentru aprobarea procedurii privind obligația instituțiilor de credit, instituțiilor de plată și instituțiilor emitente de monedă electronică de a furniza informații conform art. 61 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, publicat în Monitorul Oficial Partea I nr. 1015 din 2 noiembrie 2020.

 • Toate conturile bancare și de plăți ale firmelor și ale persoanelor fizice vor fi inventariate într-un registru gestionat de ANAF, pe baza raportărilor pe care instituțiile de credit, instituțiile de plată și instituțiile emitente de monedă electronică sunt obligate să le facă. Datele vor putea fi accesate atât de autoritățile fiscale centrale și locale, cât și de autorități cu competență în domeniul prevenirii spălării banilor și vor fi păstrate în registru pe toată durata existenței conturilor, plus încă zece ani după închiderea lor.
 • Mai multe detalii AICI, AICI și AICI.
 • În vigoare de la: 2 noiembrie 2020.

→ Decizia nr. 572/2020 a Autorității pentru Digitalizarea României privind procedura de acordare/retragere a avizului tehnic pentru platformele digitale de transport alternativ cu autoturism și conducător auto, publicată în Monitorul Oficial Partea I nr. 1018 din 2 noiembrie 2020  

 • Autoritatea pentru Digitalizarea României a înlocuit procedura prin care se acorda/se retrăgea avizul tehnic pentru aplicațiile de ridesharing care vor să funcționeze în legalitate în România. Schimbarea a venit în contextul în care ADR a preluat emiterea avizelor tehnice pentru transport alternativ de la fostul Minister al Comunicațiilor și Societății Informaționale, desființat după schimbarea de Guvern de anul trecut.
 • Mai multe detalii AICI.
 • În vigoare de la: 2 noiembrie 2020

→  Legea nr. 222/2020 pentru abrogarea Legii nr. 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite, publicată în Monitorul Oficial Partea I nr. 1018 din 2 noiembrie 2020. 

 • Legea  abrogă actul normativ care obliga comercianții să declare la Fisc, în avans, adaosurile comerciale și de comision. Prevederea era desuetă, în prezent putând fi practicat orice nivel al adaosului comercial.
 • Mai multe detalii AICI.
 • În vigoare de la: 5 noiembrie 2020.

→  Legea nr. 223 /2020 pentru simplificarea și debirocratizarea transferului de părți sociale și a vărsării capitalului social prin modificarea Legii societăților nr. 31/1990, publicată în Monitorul Oficial Partea I nr. 1018 din 2 noiembrie 2020.

 • Actul normativ aduce o serie de modificări la Legea societăților, mult așteptate de mediul de afaceri, printre care simplificarea transferului de părți sociale către terți și a unor formalități la înmatriculare și la schimbarea sediului social, precum și eliminarea obligației capitalului social minim pentru SRL-uri.
 • Mai multe detalii AICI, AICI și AICI.
 • În vigoare de la: 5 noiembrie 2020.

→  Ordinul nr. 2948/2020 al Ministerului Finanțelor Publice privind transmiterea situațiilor financiare trimestriale centralizate întocmite de instituțiile publice la 30 septembrie 2020 și de modificare a Ordinului ministrului finanțelor publice nr. 1.998/2019 pentru aprobarea Normelor metodologice privind întocmirea și depunerea situațiilor financiare trimestriale și a unor raportări financiare lunare ale instituțiilor publice în anul 2019, precum și pentru modificarea și completarea altor norme metodologice în domeniul contabilității publice, publicat în Monitorul Oficial Partea I nr. 1020 din 03 noiembrie 2020.

 • Instituțiile publice vor transmite situațiile financiare trimestriale centralizate la 30 septembrie 2020 direct în formatul electronic generat de programul informatic pus la dispoziție de minister (documentele nu se mai depun și în format tipărit).
 • Mai multe detalii AICI.
 • În vigoare de la: 3 noiembrie 2020

→ Ordinul nr. 1075/2020 al Institutului Național de Statistică privind pragurile valorice Intrastat pentru colectarea informațiilor statistice de comerț intra-UE cu bunuri în anul 2021, publicat în Monitorul Oficial Partea I nr. 1026 din 04 noiembrie 2020

 • Ordinul stabilește pragurile valorice peste care operatorii economici ce au făcut, în 2020, schimburi de bunuri (introduceri și expedieri) în cadrul UE trebuie să completeze și să transmită INS, începând cu ianuarie 2021, declarații statistice Intrastat pentru fiecare dintre cele două fluxuri.
 • Mai multe detalii AICI.

În vigoare de la: 4 noiembrie 2020.

Navigare articole

         

PartenerAcest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.