Sinteza legislativa 2 – 5 iunie 2020

→  Ordinul Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 1107/2020 privind modificarea și completarea Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 139/2020 pentru aprobarea modelului, conținutului, modalității de depunere și de gestionare a Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 468 din 3 iunie 2020.

  • Contribuabilii care au obligația de a completa declarația unică au avut plăcuta surpriză de la Guvern de a li se oferi, din nou, bonificații pentru declarația unică pentru veniturile fiscalizate din 2019. Astfel, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a oficializat miercuri modificările necesare la declarația unică, pentru a reflecta cele două tipuri de bonificații. Însă abia vineri seară a apărut și versiunea electronică a formularului, pentru a fi posibilă trimiterea sa până la finele lunii curente.
  • Mai multe detalii, AICI.
  • În vigoare de la: 3 iunie 2020.

  Ordinul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri nr. 1802/2020 privind unele măsuri aplicabile beneficiarilor programelor naționale gestionate de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 476 din 4 iunie 2020.

  • Conform Ordinului menționat mai sus, situațiile generate ca urmare a măsurilor adoptate de autorități, pe timpul stării de alertă, nu pot duce la încetarea contractelor/acordurilor de finanțare pentru programele naționale de finanțare, precum cele destinate IMM-urilor. Însă beneficiarii sunt obligați să se asigure că, odată cu ieșirea din starea de alertă, respectă obigațiile contractuale, cum sunt cele referitoare la păstrarea salariaților.
  • În vigoare de la: 4 iunie 2020.

  Ordinul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă nr. 457/2020 privind aprobarea modelului documentelor prevăzute de art. II alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 92/2020 pentru instituirea unor măsuri active de sprijin destinate angajaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru modificarea unor acte normative a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 481 din 5 iunie 2020.

  • Timp de trei luni, statul va deconta, la cerere, 41,5% din salariile de bază brute pentru fiecare dintre angajații ale căror contracte de muncă, suspendate în perioada stării de urgență/alertă pe motiv de șomaj tehnic, sunt reactivate de acum încolo. Pentru a face asta, firmele vor face solicitări la agențiile de muncă, în baza unor documente cuprinse în ordinul menționat mai sus.
  • Mai multe detalii, AICI.

În vigoare de la: 5 iunie 2020

Navigare articole

         

PartenerAcest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.