Sinteza legislativa 19 aprilie – 25 aprilie 2021

→ După ce, de ceva vreme, angajatorii își pot vaccina angajaţii în centre organizate la sediu, o nouă instrucțiune a autorităților a completat regulile deja existente: mai nou, firmele pot pune spații la dispoziție pentru vaccinarea mai multor persoane, nu doar a propriilor salariați.

→ Clarificare de la autorități: În localitățile cu incidență mare, terasele pot funcționa până la 18:00 sau până la 20:00?

→ După primele două săptămâni, peste 1.500 de case de marcat au fost conectate la sistemul ANAF, a anunțat Fiscul în cadrul unei videoconferințe a cărei sinteză a fost prezentată de Patronatul Comercianților și Servisanților de Case de Marcat din România într-un comunicat. Totodată, reprezentanții autorității au enumerat problemele întâlnite în cadrul acestui proces.
  
→ Cu modelul oficializat abia vineri, declarația de regularizare (711) pentru facilitățile pentru educația timpurie trebuie depusă până azi

→ Potrivit șefei ANAF, Mirela Călugăreanu, Fiscul și-a propus ca anul acesta să definitiveze regulile după care se va face clasificarea firmelor în funcție de risc, ceea ce ar eficientiza activitatea ANAF și ar avea, drept consecință, controale mai puține la contribuabilii corecți sau chiar tolerarea greșelilor de declarare. Pe de altă parte, însă, această clasificare ar aduce controale mai dese la contribuabilii cu probleme, costuri suplimentare pentru aceștia și imposibilitatea de a contesta „eticheta” de risc.

→ În 2021, autoritățile vor să simplifice procedurile de înființare a firmelor și să înființeze un punct unic de contact în acest sens, prin implementarea unui proiect numit „Redimensionarea completă a sistemului de licențiere în România” al Consiliului Concurenței. Concret, se urmărește eliminarea unor proceduri intermediare, simplificarea traseului administrativ și posibilitatea obținerea online a avizelor, licențelor și a altor documente obligatorii în momentul de față.

→ Ți-ai înregistrat marca la OSIM, dar ar trebui să monitorizezi constant înregistrările altora pentru a-ți proteja businessul. Titularii mărcilor înregistrate ar trebui să se folosească de servicii de monitorizare constantă pentru a putea afla la timp și formula opoziție contra oricărei încercări de înregistrare a unei mărci similare sau identice. Deși, în teorie, ar fi normal ca autoritatea la care se face înregistrarea să respingă solicitările de înregistrare acolo unde mărcile sunt identice sau similare, acest lucru nu se întâmplă neapărat.
  
→ Conform unui recent proiect de ordin, Fiscul va modifica mai multe formulare folosite în procedura inspecției fiscale la persoane fizice, pentru a reflecta unele modificări aduse, în ianuarie, Codului de procedură fiscală. Noile formulare vor fi folosite după ce proiectul va fi publicat în Monitorul Oficial.
 
→ Programul de promovare a exporturilor ar urma să devină accesibil pentru orice firmă, potrivit declarațiilor ministrului economiei, care după ce a spus că, în urma unui control intern, s-au găsit disfuncționalități în implementarea Programului de Promovare a Exporturilor, a prezentat și soluțiile propuse pentru reformarea sistemului de ajutor pentru exporturi.

Navigare articole

         

PartenerAcest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.