Sinteza legislativa 18 – 31 iulie 2022

Impozit pe dividende 2023: Deoarece impozitul pe dividende crește, de anul viitor, de la 5% la 8%, firmele pot lua în calcul distribuirea dividendelor, din profitul existent, înainte de 1 ianuarie, pentru a evita impozitul majorat, care se va aplica indiferent din ce an este profitul împărțit.

Impozit micro 2023: În condițiile în care, din 2023, plătitorii de impozit micro sunt obligați să aibă cel puțin o persoană remunerată în cadrul firmei, fiscaliștii spun că se poate încheia un contract de mandat pentru administrator, pentru a bifa condiția existenței unui salariat.

Noua lege a ONRC: În curând, SRL-urile pot vărsa etapizat, după înmatriculare, capitalul social subscris. În prezent, societățile cu răspundere limitată au obligația de a vărsa integral, la data constituirii, capitalul social subscris.

Finanțări pentru crescătorii de porci și păsări: Guvernul va acorda, potrivit unui proiect de hotărâre pus joi în dezbatere publică, ajutoare bănești suplimentare pentru crescătorii de animale ce au avut pierderi generate de creșterea prețurilor. Mai exact, după oficializarea HG-ului va fi pusă în practică o schemă de susținere financiară prin care se vor putea fi accesate ajutoare excepționale de până la 150.000 de euro.

Sinteză e-Transport: Tot ce știm până acum despre e-Transport – de la produsele și entitățile vizate până la procedura de raportare și clarificările autorităților.

Jurisprudență utilă: Munca suplimentară trebuie plătită chiar dacă nu există o solicitare expresă a angajatorului în acest sens și poate fi probată prin orice mijloace. Faptul că munca suplimentară se prestează numai cu acordul salariatului și la solicitarea angajatorului este prevăzut clar în Codul muncii, însă, deși nu întotdeauna solicitarea și acordul necesare îmbracă forma scrisă, angajatorul nu se poate apăra invocând lipsa solicitării din partea sa. Evidența timpului de muncă, prevăzută expres în Codul muncii, are și în aceste situații relevanță, iar munca suplimentară poate fi probată în instanță și prin alte mijloace, inclusiv cu martori.

Transpunerea Directivei Whistleblower: Proiectul de lege al avertizorilor de integritate a fost retrimis de șeful statului în Parlament. În forma adoptată riscam să nu mai accesăm fonduri europene ca până acum. În cererea de reexaminare, Klaus Iohannis a subliniat că protecția avertizorilor este o componentă importantă a prevenirii corupției și că o transpunere necorespunzătoare a directivei implică atât  riscul declanșării unei proceduri de infringement, cât și cel al activării mecanismului de condiționalitate a fondurilor europene de respectarea principiilor statului de drept.
 
Proiect de HG: Noi reguli pentru casele de schimb valutar sunt aproape de adoptare, după mai bine de un an de la punerea în dezbatere. Printre diferențele față de actuala reglementare, cea mai importantă este aceea că proveniența capitalului social minim nu va mai trebui dovedită.

Taxarea contractelor part-time începând din august 2022: Cu regimul de suprataxare ce intră în vigoare în curând, la contractele cu timp de muncă parțial se înregistrează o creștere a taxelor salariale, suportată de angajator. Pentru că vizate sunt contribuțiile la sănătate și cea la pensii, adică cea mai mare parte din valoarea totală a taxelor salariale, angajatorul se apropie de ce plătește pentru un angajat cu normă întreagă pe un post comparabil.
Aspecte utile pentru angajatori în privința desființării de posturi. Foarte mulți angajatori se pregătesc, în acest context, să înceteze contractele de muncă ale salariaților part-time înainte de 1 august, însă e bine de știut că instanțele de judecată pot, în cazul unui conflict de muncă, să anuleze decizia de concediere, să reîncadreze pe post angajatul și să oblige firmele la plata tuturor drepturilor salariale pe care nu le-au acordat de la momentul concedierii.

Oficial: Întreprinderile sociale și de inserție vor trebui, până la urmă, să aloce tot 90% din profitul realizat, în urma publicării legii care prevede acest procent în Monitorul Oficial. Guvernul a încercat, prin OUG 33/2022, să reducă cuantumul profitului sau excedentul realizat de întreprinderile sociale și de inserție alocat scopului social de la 90 la 70%, însă, la trecerea prin Parlament a actului normativ, deputații au decis revenirea la cuantumul stabilit inițial.

Legea ONRC va fi înlocuită peste patru luni: Simplificările majore pentru înființarea firmelor (și nu numai) au fost promulgate vineri de șeful statului și se vor aplica din noiembrie. Iată principalele noutăți din actul normativ, venit în contextul în care România era obligată să transpună unele reguli europene noi până în vara anului 2021.

D107: Din 2023, microfirmele vor depune, temporar, declarația cu sponsorizările până la 25 iunie. Termenul obișnuit al obligației este 25 ianuarie, însă recent acesta a fost amânat temporar pentru 25 iunie, în perioada în care se aplică facilitățile fiscale pentru recapitalizare (OUG 153/2020).

Impozitul micro: Deoarece regimul impozitării micro va suferi modificări majore la 1 ianuarie 2023, vă spunem în ce situații trebuie să ieși în timpul anului din acest sistem de impozitare, începând de anul viitor.

Taxarea veniturilor din chirii: Din 2023, la sistemul public de sănătate vor contribui cu bani mai mulți locatori ca până acum, pentru că pragul de taxare s-a înjumătățit, dar cea mai dură suplimentare a taxării este la impozit, unde, deși cota nu s-a modificat, s-a modificat baza la care se aplică. În acest context, vă spunem cum se pot asigura cei care obțin venituri din chirii că nu vor datora cu mult mai mulți bani la stat, din 2023.

Clarificare ANAF: Cabinetele medicale NU trebuie să folosească e-Factura în relația cu casele de sănătate, chiar dacă e vorba de o relație business to government (B2G), a clarificat, la solicitarea avocatnet.ro, Sabina Zereș, Șeful Serviciului de comunicare, relații publice și mass media din cadrul ANAF.

Reminder: În contextul înmulțirii numărului de îmbolnăviri cu virusul SARS-CoV-2, care a readus în atenția populației faptul că există posibilitatea vaccinării împotriva acestuia, vă reamintim că liberul pentru vaccinarea anti-COVID-19 nu se mai acordă încă din 9 martie.

Achizițiile de mărfuri rusești: Firmele trebuie să analizeze informațiile partenerilor de afaceri înainte de efectuarea importurilor, altfel pot risca sancțiuni, atenționează specialiștii. Pentru ca importatorii să se poată asigura de respectarea obligațiilor privind măsurile restrictive, Comisia Europeană recomandă în ghidul publicat în acest sens realizarea de activități de „due diligence” (atât la începutul colaborării cu un partener comercial, cât și pe parcursul relației comerciale – monitorizare continuă), lăsând totodată la latitudinea agenților economici modul în care aceasta se va realiza.

Canicula îi afectează și pe transportatori: Mașinile grele de transport nu au putut circula pe anumite drumuri în  23 și 24 iulie, în intervalul orar 10:00 – 20:00.

Navigare articole

         

PartenerAcest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.