Sinteza legislativa 17 – 23 mai 2021

→ În contextul în care o serie de termene fiscale sunt foarte aproape, vă spunem tot ce trebuie știut la întocmirea și depunerea situațiilor financiare pentru anul 2020.
 
→ Reminder: Indemnizația de pandemie pentru PFA-uri și alți profesioniști nu intră în plafonul anual pentru CAS și CASS la celelalte venituri obținute. Cu alte cuvinte, cei care au obținut și alte venituri pe lângă ajutoarele de la stat trebuie să știe că acestea nu se impozitează însumate, ci fiecare separat, aplicarea contribuțiilor fiind obligatorie doar pentru veniturile din indemnizații.
Cât ai de plătit la stat pentru indemnizațiile primite în contextul pandemiei? Pe scurt, impozitul și contribuțiile care trebuie plătite statului sunt în jur de 40% din banii primiți, iar cei ce nu le plătesc n-au cum să scape de ANAF, care îi poate găsi cu ușurință pe baza informațiilor de la agențiile de plăți.

→ Potrivit specialiștilor, beneficiile extrasalariale ar trebui incluse, mai degrabă, în actele unilaterale ale angajatorului decât în cele ce prevăd acordul părţilor, pentru că doar așa excluderea unui anumit beneficiu poate fi realizată fără acordul salariaţilor.

→ Salariaţii aflați în telemuncă sau în munca la domiciliu au, mai nou, obligația legală de a respecta şi asigura confidenţialitatea documentelor utilizate în activitatea lor. Totuși, avocații recomandă introducerea unei clauze de confidențialitate în contractele de telemuncă, în care să detalieze informaţiile ce nu trebuie divulgate de către salariaţi.

→ Inspecția Muncii precizează, în contextul în care în tot mai multe firme se revine la birou, că salariaţii care se întorc la locul de muncă trebuie să fie reinstruiţi SSM de angajator dacă întreruperea activității a fost mai mare de 30 de zile.

→ Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a pus în dezbatere patru programe prin care PFA-urile și firmele mici vor putea obține finanțări de până la 200.000 euro pentru a începe afaceri în mediul rural. Perioadele de înscriere vor fi anunțate de AFIR după ce proiectele de ghiduri vor fi finalizate.

→ Conform unei propuneri depuse recent la Parlament, care urmărește completarea Legii cadastrului și a publicității imobiliare, avocații ar putea dobândi acces gratuit și permanent la informațiile privind cadastrul și cartea funciară, cum au deja notarii și executorii judecătorești. Ca să intre în vigoare, proiectul trebuie să parcurgă întregul traseu legislativ.

Navigare articole

         

PartenerAcest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.