Sinteza legislativa 17 – 23 ianuarie 2022

→ Vești bune pentru beneficiarii granturilor HoReCa: Potrivit unui anunț de joi al Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, cea de-a doua tranșă a ajutorului de stat fost virată către bănci, iar banii vor ajunge la beneficiari începând de săptămâna aceasta.

→ Dreptul de acces la înregistrările video: Firma poate fi amendată de ANSPDCP dacă nu oferă acces la o înregistrare video în care apare cel vizat de prelucrare, rezultă dintr-un comunicat recent al Autorității române de protecție a datelor. Mai exact, Kaufland Romania a primit o amendă de 3.000 de euro pentru că nu a respectat dreptul de acces al unei persoane la înregistrările video din intervalul orar în care aceasta a fost în incinta comercială respectivă.

→ Jurisprudență utilă: Încetarea CIM în perioada de probă: Deși nu e necesară motivarea deciziei de terminare a contractului, angajatorul nu poate proceda discreționar. În perioada de probă convenită la debutul unui contract de muncă, oricare dintre părți are dreptul să plece – să înceteze contractul, printr-o simplă notificare. Legea stabilește că decizia de a termina contractul nu trebuie motivată. Dar oare înseamnă asta că raportul poate fi terminat de angajator chiar în mod abuziv? O decizie a Curții de Apel București ne arată un exemplu de soluție în care angajatorul a trebuit să-l primească înapoi pe angajatul dat afară în perioada de probă.

→ Derogare: În 2022, ONG-urile își declară și achită impozitul pe profit până la 25 iunie, nu până în 25 februarie, cum este de obicei. Amânarea de termen vine în contextul introducerii unor facilități fiscale pentru recapitalizarea companiilor și, potrivit specialiștilor, se aplică nu doar companiilor plătitoare de impozit pe profit, ci și ONG-urilor plătitoare de impozit pe profit.

→ Schimbare de practică: Mai nou, spun specialiștii, Fiscul plătește din start dobânzile cerute de firme pentru sumele returnate cu întârziere, fără să mai fie nevoie de litigii pentru recuperarea lor. Cu alte cuvinte, dacă acum câțiva ani aceste cereri erau refuzate sau ignorate și era nevoie de inițierea unei acțiuni în justiție pentru a obține plata dobânzilor, acum autoritățile fiscale restituie direct sumele cerute.

→ Digitalizarea în viziunea autorităților: Potrivit unor declarații de joi făcute de Daniel Tudor, Director General în cadrul Fiscului, la conferința de fiscalitate organizată de EY România, implementarea SAF-T și a altor sisteme ar putea duce în viitor la diminuarea cotelor de taxare, pentru că vor duce la creșterea conformării voluntare și, implicit, a veniturilor la bugetul de stat, ceea ce permite analiza nivelului cotelor de taxe pe termen lung sau mediu.
Totodată, oficialul a afirmat că firmele vor fi consultate înainte de introducerea e-Transport, iar folosirea generalizată a sistemului e-Factura ar putea începe la 1 ianuarie 2023.

→ Indemnizațiile de pandemie: Indemnizațiile de pandemie pentru profesioniști și PFA-uri sunt ușor mai mari în 2022 comparativ cu anul trecut. Acest lucru se datorează faptului că valoarea lor se raportează la câștigul salarial mediu brut, care a înregistrat în 2022 o ușoară creștere față de valoarea din 2021.

→ Șomaj tehnic 2022: Banii de șomaj tehnic se acordă de la stat de data asta și pentru firmele cu activitate redusă, nu doar întreruptă? Noua ordonanță cu decontările la șomajul tehnic conține mici modificări față de cea anterioară în premisa principală de acordare a decontărilor de la stat, dar rămâne de văzut dacă interpretarea va fi unitară la nivelul agențiilor din țară sau nu.

→ Opinie: Salariul minim a crescut la 2.550 de lei din ianuarie. Angajații care primeau deja această sumă își pierd puterea de cumpărare, dacă nu negociază majorări. Majorarea salariului minim brut pe țară garantat în plată pentru anul 2022 cu aproximativ 11% este o măsură care acoperă practic inflația și păstrează în mare măsură puterea de cumpărare pentru cel puțin 1,3 milioane de salariați, însă nu îi ajuta pe cei care aveau și anterior acestei majorări un salariu cel puțin egal cu cel minim din prezent (2.550 de lei brut).

→ Proiect: Ministerul Finanțelor pregătește preluarea activității de soluționare a contestațiilor fiscale și a activității vamale de la ANAF, rezultă dintr-un proiect de HG publicat recent de autoritate. Această reorganizare a fost stabilită pe baza unor acte normative anterioare, însă ea trebuie operată efectiv în baza unei HG.

→ Reguli noi pentru produsele ecologice: Ca urmare a intrării în vigoare a unui regulament european, regulile care se vor aplica, din acest an, firmelor care pun pe piața produse ecologice au puse în dezbatere publică de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Proiectul de ordin conține regulile privind înregistrarea în agricultura ecologică a operatorilor/grupurilor de operatori care realizează activități de producție agricolă, pregătire, distribuție, depozitare, import, export, introducere pe piață a produselor ecologice sau în conversie.

Navigare articole

         

PartenerAcest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.