Sinteza legislativa 15 – 21 noiembrie 2021

 Clarificare: Singura situație în care o firmă poate refuza conectarea casei de marcat la sistemul ANAF

 Beneficiarii reali: Conform unui proiect de lege care va intra curând la votul decisiv al deputaților, din 2022, declarația anuală va fi depusă de mai puține firme, iar modalitățile de transmitere vor fi reajustate. Mai exact, numai firmele care au în acționariat entități stabilite în țări cu risc de spălare a banilor vor mai fi obligate să o depună. Ca să modifice Legea pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor, proiectul trebuie adoptat de Parlament, promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.
 
 Conectarea caselor de marcat: Potrivit unei declarații recente a lui Dan Vîlceanu, ministrul finanțelor, peste 400.000 de case de marcat s-au conectat până acum la sistemul ANAF. Reamintim, în acest context, că termenul pentru firmele mici și medii e 30 noiembrie. Cei care nu se conformează în timp util vor risca amendarea cu până la 10.000 de lei.

 Salariați mobili: Diferențele dintre diurnă, indemnizația de delegare și prestația suplimentară în bani ori în natură cuvenită. ,,Dacă primești diurnă nu mai beneficiezi de indemnizația de hrană ori de tichetele de masă” este răspunsul pe care îl primesc salariații care sunt delegați și care, în mod eronat, se aplică erga omnes, atât în sistemul bugetar, cât și în privat.

 Opinie: Din enigmă, salariul median devine brusc un element foarte cunoscut de când s-au intensificat discuțiile legate de salariul minim decent la nivel european. Vestea că discuțiile privind noile reguli pentru un salariu minim decent la nivel european au avansat și, la un moment dat, acesta va fi un procent din salariul mediu în unele cazuri și din salariul median în altele, a avut un efect magic: mulți și-au amintit că salariul mediu nu este egal cu salariul median.

Navigare articole

         

PartenerAcest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.