Sinteza legislativa 15 – 21 august 2022

 Ele aduc noutăți care vizează atât mediul de afaceri sau activitatea profesională, cât și viața personală. Pentru fiecare punctăm pe scurt principalele prevederi și data de la care se aplică, iar explicații detaliate găsiți accesând link-urile disponibile, care vă trimit la articolele scrise de redacția noastră despre respectivele acte normative.

Aplicarea excepțiilor de la suprataxarea part-time: Atenție la documentele justificative. Angajatorii care lucrează la acest moment cu salariați part-time au tabloul complet al reglementării privind taxarea la nivelul salariului minim (așa-zisa măsură de suprataxare din OG nr. 16/2022). Dacă situația celor cu mai multe contracte deja le dă bătăi de cap celor care se ocupă de salarizare, la celelalte excepții de la suprataxare lucrurile ar trebui să stea – în teorie – mai simplu.
+ Opinie: Declarația pentru evitarea suprataxării: O situație neacoperită de exemple, declarațiile cu date false și CIM care se termină în timpul lunii. Situația celor cu mai multe contracte part-time care, cumulate, depășesc sau nu un salariu minim pe economie ca sumă a veniturilor e reglementată în mod special printr-un ordin al ministrului finanțelor ce a apărut zilele trecute în Monitor. Doar că, așa cum se întâmplă deseori, reglementarea în sine nu răspunde la toate problemele existente în practică. Dincolo de asta, angajatorii ar trebui să le explice foarte bine lucrătorilor part-time care sunt consecințele falsului în declarații.

Relații de muncă: Codul muncii reglementează distinct munca suplimentară și zilele de sărbătoare legală, stabilind pentru fiecare situație drepturile de care beneficiază salariații și obligațiile angajatorului care solicită salariaților să presteze în afara programului normal de lucru sau, pentru a nu poate întrerupe activitatea, în zilele de sărbătoare legală. Iată în ce măsură poate un salariat să ia în aceeași zi spor de sărbătoare legală și pentru muncă suplimentară.

Finanțări: Granturile pentru investițiile IMM-urilor în reducerea costurilor energetice sunt în pregătire. Finanțarea va fi implementată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, care a pus deja în dezbatere ghidul pentru accesarea banilor, însă fără detalii referitoare la perioada ce va fi vizată.
Potrivit unui proiect de OUG al Ministerului Agriculturii, producătorii de făină de grâu, mălai și ulei de floarea soarelui vor putea cere granturi de până la 500.000 euro pentru a face față dificultăților de care se lovesc la procurarea materiei prime din cauza războiului dus de Rusia în Ucraina.
 
Programul Femeia manager: În contextul în care înscrierile în programul Femeia manager au început săptămâna trecută, în articol vă spunem în ce condiții se consideră că un IMM este condus de o femeie, pentru a putea cere finanțarea de până la 200.000 de lei.
 
Plafonul 2023 pentru beneficiile salariaților: De anul viitor, anumite beneficii acordate de angajator salariaților săi vor avea un tratament fiscal preferențial numai dacă, în total, nu depășesc un plafon lunar de 33% din salariul de bază, conform OG 16/2022. În acest context, a apărut nedumerirea dacă plafonul nou de 33% vizează fiecare beneficiu în parte sau dacă vizează totalul beneficiilor acordate lunar.

Procedura de aplicare a noii reguli de reactivare: Firmele declarate inactive trebuie reactivate dacă măsura e suspendată în instanță, prevede OG 11/2021, care a introdus această regulă nouă în Codul de procedură fiscală pe 3 septembrie 2021. Acum, după aproape un an de la apariția ordonanței, Fiscul a pus în dezbatere publică un proiect de ordin cu procedura de aplicare a noii reguli de reactivare a firmelor care obțin în instanță suspendarea inactivării. Ca să se aplice, documentul trebuie aprobat de președintele ANAF și publicat în Monitorul Oficial.

Navigare articole

         

PartenerAcest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.