Sinteza legislativa 13 – 19 septembrie 2021

→ Stare de alertă: În contextul în care Guvernul a decis lista afacerilor care pot continua să funcționeze dacă incidența locală trece de 3 la mie, dar nu depășește 6 la mie, aplicația pe care o vor folosi firmele pentru a verifica certificatele verzi ale clienților este deja accesibilă online. Conform autorităților, aplicația permite verificarea certificatelor fără a prelucra în vreun fel datele personale ale clienților.
Noile restricții privind accesul pe bază de certificat verde se aplică și salariaților ce lucrează în acele spații?

→ Firmele cu sediul social într-un imobil care nu le aparțin trebuie să fie foarte atente la perioada înscrisă în contractul pe baza căruia s-au înregistrat la Registrul Comerțului. lată ce riscuri implică expirarea contractului de sediu social.

→ Reminder: În condițiile în care au apărut noi modele pentru declarația privind beneficiarii reali, reamintim că formularul nr. 6 se folosește pentru depunerea la ghișeu sau prin poștă, iar formularul nr. 6A este destinat depunerii online, cu semnătură electronică, iar termenul de depunere este 1 octombrie.

→ Potrivit unei declarații recente a Andreei Tudorie, director al direcţiei de control muncă nedeclarată din cadrul Inspecției Muncii, pe viitor,  ANAF va avea acces la Revisal pentru a face comparație cu declarația D112. Măsura este menită să ajute autoritățile în procesul de combatere a muncii „la negru” și „la gri”.
 
→ SAF-T: ANAF a pus în dezbatere normele procedurale pentru fișierul standard de control fiscal (SAF-T – declarația 406). Potrivit proiectului, care arată ce informații vor trebui raportate, cum și la ce termene, firmele mijlocii vor folosi declarația 406 din 2023, iar cele mici din 2025.

→ Cadrele didactice care fac meditații trebuie să se înregistreze ca plătitori de impozit și să depună declarația unică, a avertizat recent Fiscul. Asta înseamnă că, înainte de toate, meditatorii trebuie să se înregistreze ca PFA sau ca întreprindere individuală (II).

Navigare articole

         

PartenerAcest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.