Sinteza legislativa 13 – 19 decembrie 2021

 S-a decis: Zeci de modificări din domeniile fiscal, muncă, pensii și salarizare bugetară au fost adoptate vineri de Guvern. În esență, OUG-ul conține măsuri ce vizează fiscalitatea, relațiile de muncă și pensiile publice, precum și salarizarea bugetarilor. Menționăm, pentru acei cititori ai Focusului care accesează de dimineață articolul, că actul normativ a fost oficializat sâmbătă, la o zi după publicarea lui.
+ Răzgândire: În proiect era prevăzut că plafonul de încadrare la regimul micro nu va fi înjumătățit de la 1 ianuarie, însă momentan Ministerul Finanțelor a renunțat la măsură, în urma nemulțumirilor venite din partea mediului de afaceri. Totuși, vorbim doar de o amânare, din moment ce Guvernul și-a asumat reducerea numărului de microfirme prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

 În contextul în care un proiect de modificare a Codului muncii prevede că firmele nu vor mai putea ține angajații mai mult de doi ani pe salariul minim, vă spunem cu cât se presupune că ar trebui să majoreze firmele salariile minime după 24 de luni, pentru că proiectul se limitează la ideea de majorare – nu ni se spune cu cât ar trebui să crească, nu există un procent, o sumă minimă ce ar trebui adăugată etc.

 Semnarea electronică a actelor de muncă: Ce să le explici angajaților tăi cu privire la procesele de semnare și care sunt eventualele riscuri

 e-Transporturi: Fiscul va monitoriza toate transporturile de bunuri din România, printr-un nou sistem electronic național de monitorizare, denumit e-Transport, potrivit unui proiect de OUG pus miercuri în dezbatere de Ministerul Finanțelor. Concret, fiecare transport va trebui declarat în sistem, urmând a i se aloca un număr unic, drept cheie de control ce va apărea pe toate documentele aferente transportului respectiv.

 e-factura: Conform unui recent proiect de OUG, din aprilie 2022, e-Factura va putea fi folosit în relația B2B (între partenerii de afaceri) pentru produsele cu risc fiscal ridicat. Pentru firmele care comercializează între ele astfel de produse, sistemul va deveni obligatoriu din 1 iulie 2022.

 Relația PFA-urilor cu Fiscul de la 1 ianuarie: Printr-un proiect pus joi în dezbatere, ANAF va modifica modul de administrare a PFA-urilor astfel încât titularii să interacționeze cu autoritățile fiscale din raza teritorială unde își au domiciliul ca persoană fizică. Iată cum vor fi administrate PFA-urile, în relația cu Fiscul de anul viitor.

 Modificări la Legea contabilității: Statele de salarii vor fi păstrate doar cinci ani, nu 50 de ani, cum e în prezent, dacă o propunere legislativă înregistrată recent la Senat va deveni lege. Proiectul are ca scop modificarea perioadelor de arhivare prevăzute în legislație pentru că, potrivit inițiatorilor, “sunt nejustificat de îndelungate”.

 Impozite locale: În contextul creșterilor de prețuri în construcții, firmele ar trebui să-și reevalueze clădirile cât mai repede. Creșterile, în unele cazuri explozive, de prețuri la materialele de construcții au mărit și valoarea indicilor pe baza cărora se stabilește valoarea de impozitare a clădirilor, majorări care se vor rostogoli mai departe către sumele pe care agenții economici trebuie să le plătească către autoritățile locale drept impozit pe proprietate. Astfel, specialiștii recomandă companiilor să realizeze cât mai repede evaluarea, deși se află, poate, în interiorul termenului legal de cinci ani, pentru a ține costurile sub control.

 Propuse pentru respingere: Legea care ar obliga firmele să consulte angajații în luarea deciziilor și să-i informeze constant despre mersul afacerii va intra la votul decisiv al deputaților cu raport de respingere. Pe scurt, parlamentarii care au propus această lege vor să invalideze deciziile ce țin de mersul afacerii (financiar, recrutare, tehnologizări ș.a.m.d.) luate fără participarea reprezentanților salariaților, modificând inclusiv Legea societăților.
Și proiectul pentru modificarea Legii dialogului social a fost propus pentru respingere la votul decisiv. Propunerea urmărea modificarea unor probleme constatate la legislația în vigoare cum ar fi cele legate de libera asociere a lucrătorilor, libertatea părților de a negocia la nivel național, negocierea contractelor colective de muncă la nivel de sector de activitate sau de unitate, conflictele de muncă, protecția persoanelor care ocupă funcții eligibile într-un organism sindical etc.

Navigare articole

         

PartenerAcest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.