Sinteza legislativa 11 – 17 iulie 2022

 Proiectul de modificare a Codului fiscal a fost adoptat: Noutățile din forma finală a ordonanței. Forma finală a proiectului de ordonanță cu modificări la Codul fiscal pus în dezbatere pe 4 iulie la Ministerul Finanțelor a fost adoptată în ședința de vineri Executivului și se va aplica după ce va apărea în Monitorul Oficial. Iată    
Potrivit proiectului, începând cu veniturile lunii august, ne întoarcem la taxarea suplimentară a contractelor part-time. Concret, CAS și CASS vor fi plătite din nou prin raportare la salariul minim aferent unei norme întregi, și nu în funcție de numărul de ore lucrate efectiv de acei angajați, dar diferența de contribuții va fi suportată de angajator.
Au fost adoptate și modificări la impozitarea PFA din 2023: apar obligații suplimentare de plată la CAS și CASS, iar trecerea obligatorie la sistemul real se va face la un nivel al veniturilor de patru ori mai mic.
Totodată, Guvernul a prevăzut în proiect că impozitul specific va fi eliminat la 1 ianuarie, iar aplicarea impozitului micro va fi opțională tot de la acea dată.
+ Sinteză:  Ordonanța conține nenumărate termene de intrare în vigoare a noutăților, o parte dintre modificările din ultimele zile fiind operate tocmai pe momentul de aplicare a lor. Iată noul calendar de aplicare a măsurilor fiscale adoptate vineri de Guvern.

 Oficial: De ieri, Legea insolvenței s-a modificat semnificativ. Printre noutățile apărute în urma oficializării acestui nou act normativ, intrat în vigoare pe 17 iulie, se numără înlocuirea mandatului ad-hoc cu acordul de restructurare și modificarea concordatului preventiv.
Aplicarea procedurilor de insolvență a fost extinsă și la profesiile liberale. Cu excepția notarilor publici și a executorilor judecătorești, procedurile se vor aplica și profesiilor liberale, care până acum erau exceptate expres. Legea prevede și alte chestiuni pentru profesioniștii persoane fizice ale căror datorii personale și profesionale nu pot fi rezonabil separate.

 Transpunerea Directivei Whistleblower: Asociații și specialiști cer retrimiterea proiectului cu avertizorii de integritate în Parlament. Ce lipsește din viitoarea lege și de ce protecția oferită e incompletă. Proiectul de lege privind avertizorii de integritate, care ar urma să transpună cu întârziere Directiva Whistleblower, mai trebuie doar promulgat prin decret de președintele statului, iar apoi, publicat în Monitor ca să se aplice. Față de ce trecuse de Senat, la deputați proiectul s-a schimbat masiv – în minus, dacă ne uităm la toate criticile ce-i sunt aduse. Tocmai de aceea, mai multe voci cer președintelui acum să nu îl promulge.

Navigare articole

         

PartenerAcest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.