Sinteza legislativa 10 – 16 ianuarie 2022

 Taxare inversă 2022: La 1 iulie, facilitatea expiră pentru opt operațiuni din 15. Astfel, taxarea inversă, prin intermediul căreia TVA-ul poate fi plătit de către beneficiar, va dispărea pentru furnizările de telefoane mobile, furnizările de console de jocuri, tablete PC și laptopuri, livrarea de gaze naturale și energie electrică pentru unii comercianți ș.a..

 Închiderea și deschiderea de an: Închiderea exercițiului financiar precedent și deschiderea exercițiului financiar curent presupun numeroase verificări și activități fiscal-contabile. În acest context, Ioan Butariu, expert contabil, ne spune la ce chestiuni fiscal-contabile trebuie să fie atente firmele la început de an.

 Reminder: Depunerea declarațiilor 392 și 393 este suspendată în 2022. Dacă nu intervin schimbări, depunerea acestor declarații reîncepe în 2023.
 
 Libertatea de exprimare la birou: Răspândirea de teorii antivacciniste de către salariați, printre colegi, ar putea fi sancționată de angajatori? Întrebarea, la care răspund specialiștii de la R&R Partners, a apărut în contextul divizării tot mai acute a susținătorilor / adepților celor două opinii (pro sau contra vaccinare împotriva noului coronavirus).

 Medicina muncii: Refuzul salariaților de a participa la controalele periodice poate fi sancționat disciplinar, obligația angajatorilor de a asigura condițiile efectuării examenului medical fiind însoțită de obligația angajaților de a se prezenta la controale.

 GDPR: Potrivit Comitetului european pentru protecția datelor, autoritatea de protecție a datelor poate cere, ca entitățile care prelucrează date să le șteargă din oficiu, chiar dacă nu li se cere asta de către persoanele vizate.

 Fluturașul de salariu: Care mai e utilitatea acestuia pentru angajat și în ce măsură poate să-l oblige pe angajator să-l distribuie lună de lună. Pentru mulți dintre angajații tineri, conceptul e cunoscut doar din discuțiile părinților, salariile și le primesc pe carduri ș.a.m.d., dar faptul că suntem în anul 2022 nu înseamnă că documentul a devenit complet desuet, că s-a pierdut utilitatea lui sau că nu mai există angajatori care să-l ofere – fizic sau electronic. Din contră.

 Cazier de mediu: Potrivit unei propuneri recent înregistrate la Senat, persoanele, firmele și UAT-urile care încalcă legislația de mediu vor avea cazier de mediu, în care vor fi centralizate sancțiunile contravenționale și/sau penale primite. Iată care vor fi consecințele pentru cei care strâng mai multe puncte în cazier.
 
 Noi modificări la Codul Fiscal: Printr-un proiect OUG, Ministerul Finanțelor va aduce schimbări în privința regimului accizelor, care vor intra în vigoare etapizat, începând de anul acesta. Proiectul vizează și micii producători de alcool din România.

Navigare articole

         

PartenerAcest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.