Sinteza legislativa 1 – 7 martie 2021

→ În contextul în care e important de știut cât de mult ar trebui să se implice sau să se preocupe firmele de vaccinarea salariaților contra COVID-19, vă arătăm șase aspecte pe care orice angajator trebuie să le ia în considerare în următoarea perioadă.
  
→ 
În urma unei modificării recente a Codului fiscal, de anul acesta, persoanele care închiriază până la cinci camere trebuie să completeze un nou document, al cărui model, împreună cu instrucțiunile de completare, a fost pus în dezbatere de Fisc. Concret, este vorba despre fișa de cazare, care va trebui completată anual și păstrată astfel încât să permită identificarea și controlul informațiilor din declarația unică. Proiectul Fiscului va intra în vigoare după ce va fi aprobat de președintele ANAF și publicat în Monitorul Oficial.

→ Optimizarea costurilor și economisirea resurselor sunt obiective pe care, mai ales în această perioadă de criză, toate companiile ar trebui să și le propună și să le urmărească. Specialiștii de la PwC Romania vin, în acest context, cu 15 soluții prin care firmele își pot îmbunătăți fluxurile de numerar și își pot reduce costurile.

→ Firmele care fac aranjamente transfrontaliere în vederea optimizării fiscale au obligația să le raporteze autorităților, iar pentru a-și da seama dacă trebuie să facă acest lucru în România sau în țara partenerului de afaceri au la dispoziție niște reguli speciale. Iată cum știi dacă un aranjament transfrontalier trebuie raportat la ANAF sau în altă țară.
 
→ 
Președintele Fiscului, Mirela Călugăreanu, a declarat că în 2021, contribuabilii vor fi reclasificați, mediul de afaceri urmând să fie consultat cu privire la filtrele și criteriile care trebuie introduse sau eliminate din actuala procedură. În acest context, vă spunem cum se stabilește acum ce fel de contribuabil este fiecare.

→ Sancțiunile pe care le riscă magazinele și barurile care vând produse din tutun sau alcool minorilor vor fi înăsprite dacă un proiect de lege recent depus la Senat va parcurge întregul traseu legislativ. Inițiatorii își motivează propunerea pe datele statistice care arată creșterea consumului de astfel de produse de către tineri și vor să fie introduse amenzi de până la 10.000 de lei și suspendarea, timp de 30 de zile, a activității celor ce încalcă interdicția.

→ Până în 2023, firmele mari vor trebui să aibă canale interne pentru preluarea sesizărilor salariaților și pentru protejarea lor după ce raportează neregulile sau încălcările legislației (whistleblowers). Pentru a implementa directiva europeană ce conține aceste măsuri, Ministerul Justiției a pus în dezbatere un proiect de lege care, pentru a intra în vigoare, va trebui să parcurgă întregul traseu legislativ.

→ Contractul colectiv de muncă e un act juridic aplicabil tuturor salariaților, care trebuie semnat doar de reprezentanți ai părților care îndeplinesc anumite condiții și sunt în mod expres desemnați pentru negocierea și semnarea lui. Iată cine și cum negociază contractul colectiv de muncă, în funcție de nivelul la care este încheiat (unitate/grupuri de unități, sectorul de activitate, instituții publice etc.).

Navigare articole

         

PartenerAcest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.