Regimul microintreprinderilor se schimba de la 1 ianuarie 2014- noi reguli fiscale!

Sursa: www.avocatnet.ro
Microintreprinderile vor fi suspuse unor noi reguli care vor intra in vigoare din 1 ianuarie 2014, se arata intr-un act normativ care modifica Codul fiscal, publicat recent in Monitorul Oficial . Astfel, se vor schimba conditiile de incadrare a firmelor in categoria microintreprinderilor, dar si baza de impozitare a veniturilor obtinute de acestea. Noile reglementari vin la doua luni dupa ce presa centrala a relatat despre o serie de reguli pe care Ministerul Finantelor Publice (MFP) urma sa le aplice microintreprinderilor, insa la acea data ministerul a dezmintit informatia.

Potrivit OUG nr. 102/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, care a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 703 din 15 noiembrie 2013, vor fi introduse schimbari importante pentru microintreprinderi. Acestea urmeaza sa se aplice din 1 ianuarie 2014.

Astfel, vor putea fi incadrate in categoria microintreprinderilor si firmele care realizeaza venituri din consultanta si management, atata timp cat ele nu depasesc 20% din veniturile totale. In cazul in care o microintreprindere realizeaza venituri din consultanta peste acest prag, aceasta isi va pierde statutul de microintreprindere si va trece la impozitarea pe profit.

Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 65.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta va plati impozit pe profit. Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre limitele prevazute in prezentul articol, luand ii considerare veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal”, se precizeaza in actul normativ publicat vineri.

In prezent, Codul fiscal stabileste ca firmele care realizeaza venituri din jocuri de noroc, consultanta si management nu pot fi microintreprinderi. Ca urmare a noilor dispozitii va fi modificata si aceasta regula, astfel incat nu vor putea fi microintreprinderi doar firmele care obtin venituri din jocuri de noroc, se precizeaza in OUG nr. 102/2013.

In plus, este introdusa o noua conditie pe care firmele care vor sa devina microintreprinderi trebuie sa o indeplineasca in mod obligatoriu. Mai exact, acestea trebuie sa realizeze venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 80% din veniturile totale.

Totodata este mentinut plafonul de venituri impozabile la 65.000 de euro. Presa a relatat in ultimele doua luni despre o posibila reducere a plafonului la aproximativ 50.000 de euro, insa la acea data Ministerul Finantelor a dezmintit informatia, modificarea nefiind regasita nici in OUG nr. 102/2013.

Baza de impozitare a microintreprinderilor, modificata

Pe langa aceste modificari, noile dispozitii cuprind schimbari si in privinta bazei de impozitare a microintreprinderilor.

Pe de o parte, se scad din baza impozabila veniturile din subventii, indiferent de natura acestora, se precizeaza in actul normativ. In prezent, Codul fiscal specifica in mod clar ca doar veniturile din subventii de exploatare se scad din baza impozabila a impozitului pe venit.

De asemenea, dispozitiile care se vor aplica din 1 ianuarie 2014 introduc noi categorii de venituri care se scad din baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor. Este vorba despre:

 • veniturile din diferente de curs valutar;
 • veniturile financiare inregistrate ca urmare a decontarii creantelor si datoriilor in lei in functie de un curs valutar diferit de cel la care au fost inregistrate initial;
 • valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturarii.

Insa pe de alta parte, la baza impozabila se vor adauga urmatoarele venituri:

 • valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturarii;
 • in trimestrul IV, diferenta favorabila dintre veniturile din diferente de curs valutar/veniturile financiare inregistrate ca urmare a decontarii creantelor si datoriilor in lei in functie de un curs valutar diferit de cel la care au fost inregistrate initial si cheltuielile din diferente de curs valutar/cheltuielile financiare aferente, inregistrate cumulat de la inceputul anului.

Cum sunt impozitate in prezent microintreprinderile?

Codul fiscal stabileste ca microintreprinderile datoreaza la bugetul de stat un impozit de 3% pe veniturile realizate.

Mai exact, cota de impozitare de 3% si se aplica asupra bazei impozabile constituita din veniturile din orice sursa din care se scad:

 • veniturile aferente costurilor stocurilor produse;
 • veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;
 • veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
 • veniturile din subventii de exploatare;
 • veniturile din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare;
 • veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
 • veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.

Calculul si plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor se efectueaza trimestrial, pana la data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul.

Declaratia de impozit pe veniturile microintreprinderilor se depune pana la data de plata a impozitului.

Conditiile pentru a avea statutul de microintreprindere

Potrivit Codului fiscal, la momentul de fata, microintreprinderile sunt acele societati comerciale care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

 • au realizat venituri, altele decat cele din activitati desfasurate in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital sau in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului,
 • au realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 65.000 euro,
 • capitalul social este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale,
 • nu se afla in dizolvare cu lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti.

De la 1 februarie toate firmele care realizeaza venituri sub 65.000 de euro, indiferent de numarul de salariati, au fost obligate sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor, chiar daca pana in acel moment ele erau platitoare de impozit pe profit. Ulterior, incepand cu 1 iunie, regimul fiscal aplicat microintreprinderilor a devenit optional pentru firmele care se infiinteaza in cursul anului, cu conditia ca ele sa aiba un capital social de minimum 25.000 de euro. In cazul in care conditia referitoare la capitalul social nu este respectata, persoanele juridice devin microintreprinderi incepand cu anul fiscal urmator celui in care capitalul social este redus sub valoarea reprezentand echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro de la data inregistrarii.

Citeste mai mult: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_35157/Regimul-microintreprinderilor-se-schimba-de-la-1-ianuarie-2014-Noi-reguli-fiscale-se-aplica-incepand-de-anul-viitor.html#ixzz2ldkgO5OI

Navigare articole

         

PartenerAcest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.