OPFV 2014 – De astazi se achizitioneaza noile ordine de plata pentru achitarea taxelor

Contribuabilii utilizeaza, incepand de astazi, noi ordine de plata. Mai exact, Ministerul Finantelor a modificat in decembrie ordinul de plata pentru achitarea taxelor si impozitelor catre stat, care este valabil din aceasta luna. Intre timp, Fiscul a actualizat de doua ori programul online prin care contribuabilii pot emite ordine de plata si foi de varsamant. Cea mai recenta modificare dateaza din 16 ianuarie.

Potrivit Ordinului MFP nr. 2007/2013 publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 789 din 16 decembrie 2013, Finantele au modificatordinul de plata pentru Trezoreria Statului (OPT), iar noul model va putea fi utilizat din 1 ianuarie 2014.

Acest document reprezinta un instrument de plata pentru efectuarea de plati catre si de la Trezoreria Statului, fiind utilizat atat de firme, cat si de institutiile statului, se arata in legislatia aflata in vigoare.

Ordinul MFP nr. 2007/2013 introduce doua noi rubrici in cuprinsul ordinului de plata pentru Trezoreria Statului si anume “Cod angajament”si “Indicator angajament”, care vor fi completate de catre entitatile publice inrolate in sistemul “Controlul angajamentelor bugetare”.

Atentie! ANAF a actualizat inca o data, in 16 ianuarie,  programul online prin care contribuabilii pot emite ordine de plata si foi de varsamant, dupa ce mai facuse o actualizare a aplicatiei si la finalul lunii decembrie. Cea mai recenta versiune, cea actualizata in 16 ianuarie, este disponibila aici.

Cine utilizeaza ordinul de plata pentru Trezoreria Statului?

Conform legislatiei in vigoare, OPT este utilizat de catre urmatoarele categorii de platitori:

a) persoane juridice si persoane fizice (agenti economici si alti platitori), pentru:

  • achitarea impozitelor, taxelor si a altor obligatii, inclusiv restituiri din finantarea anilor precedenti datorate bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale de stat, bugetelor locale, bugetelor fondurilor speciale, bugetului Trezoreriei Statului, bugetelor de venituri proprii ale institutiilor publice, inclusiv a sumelor datorate Ministerului Finantelor Publice;
  • achitarea in contul institutiilor publice a sumelor reprezentand contravaloarea serviciilor prestate, bunurilor livrate si a lucrarilor executate de catre acestea;
  • transferul in conturile proprii deschise la institutiile de credit sau, dupa caz, la Banca Nationala a Romaniei al sumelor incasate in conturi deschise la Trezoreria Statului si alte plati efectuate din aceste conturi, conform reglementarilor legale in vigoare;

b) ordonatori de credite, pentru:

  • achitarea impozitelor, taxelor si a altor obligatii datorate bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale de stat, bugetului Trezoreriei Statului, bugetelor locale si bugetelor fondurilor speciale;
  • achitarea obligatiilor catre furnizori si creditori, virari de sume reprezentand transferuri si subventii, restituiri de venituri bugetare incasate necuvenit;

c) Ministerul Finantelor Publice si unitatile descentralizate, pentru:

  • restituiri de venituri bugetare incasate necuvenit, compensari si regularizari din bugetul de stat si din celelalte bugete; virari de sume din fonduri publice gestionate de Ministerul Finantelor Publice in numele statului, inclusiv plati pentru datoria publica interna si externa, rambursari de credite, precum si alte plati.

Reglementarile actuale stabilesc ca ordinul de plata pentru Trezoreria Statului (OPT) poate fi completat de catre platitori pe suport de hartie sau pe suport electronic, in functie de termenii si conditiile contractuale convenite cu institutia initiatoare.

De asemenea, acest document se utilizeaza numai pentru decontari in cadrul Sistemului electronic de plati.

Navigare articole

         

PartenerAcest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.