Noi reglementari contabile se aplica de la 1 ianuarie 2014

Sursa: www.avocatnet.ro
Regulile contabile aplicabile anumitor societati comerciale se vor schimba din 1 ianuarie 2014, se arata intr-un ordin al Ministerului Finantelor, publicat marti in Monitorul Oficial. Documentul cuprinde, printre altele, noutati si in ceea ce priveste tratamentul contabil al punctelor cadou, al creantelor preluate prin cesionare si introduce un nou cont in Planul de conturi general.

Potrivit Ordinului MFP nr. 1898/2013 pentru modificarea si completarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul MFP nr. 3055/2009, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 727 din 26 noiembrie 2013, se vor modifica din 1 ianuarie 2014 o serie de reglementari contabile.

Noi reguli pentru creantele preluate prin cesionare

Conform ordinului MFP se vor schimba de anul viitor prevederile privind creantele preluate prin cesionare, in sensul ca acestea vor fi evidentiate in contabilitate la costul de achizitie, valoarea nominala a acestora fiind urmarita in afara bilantului.

In prezent, legislatia stabileste ca in cazul cesionarii unei creante, diferenta dintre valoarea creantei preluate prin cesionare si suma de achitat cedentului reprezinta venit la data constatarii drepturilor si obligatiilor, potrivit clauzelor contractuale. Pentru suma creantei preluate care se estimeaza ca nu poate fi recuperata, concomitent cu preluarea creantei se inregistreaza si deprecierea corespunzatoare.

Noile dispozitii mai stabilesc ca in cazul achizitiei unui portofoliu de creante, costul de achizitie se va aloca pentru fiecare creanta astfel preluata.

De asemenea, in cazul in care cesionarul recupereaza de la debitorul preluat o suma mai mare decat costul de achizitie al creantei fata de acesta, diferenta dintre suma incasata si costul de achizitie se inregistreaza la venituri la data incasarii, se arata in documentul citat.

In acelasi timp, daca cesionarul cedeaza creanta fata de debitorul preluat, acesta recunoaste in contabilitate la data cedarii:

  • o cheltuiala, daca costul de achizitie al creantei cedate este mai mare decat pretul de cesiune al acesteia sau
  • un venit, daca pretul de cesiune al creantei cedate este mai mare decat costul de achizitie al acesteia.

Potrivit Ordinului MFP nr. 1898/2013, din 1 ianuarie 2014 pentru creantele existente in soldul contului 461 „Debitori diversi”, reprezentand creante preluate prin cesionare si evidentiate la valoarea nominala, se va proceda in felul urmator:

  • in scopul aducerii acestor creante de la valoare nominala la cost de achizitie, valoarea creantelor se diminueaza pana la costul de achizitie, articol contabil 654 „Pierderi din creante si debitori diversi” = 461 „Debitori diversi” si, concomitent, se reiau la venituri ajustarile pentru depreciere inregistrate in relatie cu acestea, articol contabil 496 „Ajustari pentru deprecierea creantelor – debitori diversi” = 7814 „Venituri din ajustari pentru deprecierea activelor circulante”;
  • in situatia in care nu poate fi determinat costul de achizitie al creantelor preluate prin cesionare, entitatea urmareste in continuare creantele existente in soldul contului 461 „Debitori diversi” si evidentiate la valoarea nominala, pana la data incasarii, cedarii catre terti sau a scoaterii din evidenta a acestora, ca urmare a imposibilitatii incasarii acestora. In acest caz, entitatea evidentiaza distinct in contul 461 „Debitori diversi” creantele achizitionate pana la data de 31 decembrie 2013, recunoscute la valoarea nominala, de creantele achizitionate dupa data de 1 ianuarie 2014, recunoscute la cost de achizitie.

Se modifica Planul de conturi general

Ca urmare a modificarii regulilor care se vor aplica creantelor preluate prin cesionare, in Planul de conturi general va fi introdus un nou cont –  809 „Creante preluate prin cesionare”.

„Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta valorii nominale a creantelor preluate prin cesionare. In debitul contului 809 «Creante preluate prin cesionare» se inregistreaza valoarea nominala a creantelor preluate prin cesionare, iar in credit, valoarea nominala a acestor creante scoase din evidenta pe masura incasarii, cedarii catre terti sau datorita imposibilitatii incasarii acestora. Soldul contului reprezinta valoarea nominala a creantelor preluate prin cesionare, existente la un moment dat”, se precizeaza in Ordinul MFP nr. 1898/2013.

Cum vor tine contabilitatea sediile permanente?

Noile dispozitii introduc noutati si in ceea ce priveste contabilitatea intocmita de sediile permanente din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate.

Astfel, in situatia in care persoana juridica cu sediul in strainatate isi desfasoara activitatea in Romania prin mai multe sedii permanente, situatiile financiare anuale si raportarile contabile cerute de Legea contabilitatii nr. 82/1991 vor fi intocmite de sediul permanent desemnat sa indeplineasca obligatiile fiscale, acestea reflectand activitatea tuturor sediilor permanente, se mentioneaza in documentul citat.

Acest lucru nu este prevazut in legislatia actuala.

Evidenta contabila a punctelor cadou

Potrivit noilor reglementarilor, punctele cadou acordate de firme in cadrul programelor de fidelizare a clientilor urmeaza sa fie contabilizate ca venit in avans, lucru care nu este specificat in legislatia actuala.

„Entitatea contabilizeaza punctele cadou ca o componenta identificabila a tranzactiei in cadrul careia acestea sunt acordate (contul 472 „Venituri inregistrate in avans”/analitic distinct)”, se arata in Ordinul MFP nr. 1898/2013.

Suma corespunzatoare punctelor cadou se va recunoaste drept venit in momentul in care entitatea isi va indeplini obligatia de a furniza premiile sau la expirarea perioadei in cadrul careia clientii pot utiliza punctele cadou, se mentioneaza in acelasi document.

Potrivit sursei citate, daca se estimeaza ca nivelul cheltuielilor necesare indeplinirii obligatiei de a furniza premiile depaseste contravaloarea primita sau de primit pentru acestea, la data la care clientul le rascumpara, pentru diferenta aferenta entitatea inregistreaza in contabilitate un provizion.

Noul tratament contabil propus pentru punctele cadou determina o amanare a momentului recunoasterii veniturilor corespunzatoare acestor puncte cadou, pana in momentul valorificarii sau expirarii perioadei de valabilitate a acestora, a explicat recent MFP.

Ce se va intampla cu terenurile si cladirile scoase din evidenta contabila?

Ordinul MFP nr. 1898/2013 introduce noutati si in privinta terenurilor si cladirilor scoase din evidenta contabila, care au fost reevaluate si au facut obiectul unei cedari partiale sau pentru care au fost primite subventii.

Pentru aceste terenuri si cladiri diferenta din reevaluare aferenta partii cedate se considera surplus realizat din rezerve din reevaluare, respectiv subventia aferenta partii cedate se transfera la venituri, corespunzator valorii contabile a terenurilor, respectiv a cladirilor scoase din evidenta, se precizeaza in actul normativ.

Noi criterii de recunoastere a veniturilor si cheltuielilor

Ordinul MFP nr. 1898/2013 care se va aplica din 1 ianuarie 2014 stabileste noi criterii de recunoastere a veniturilor si cheltuielilor.

Astfel, veniturile sunt recunoscute in contul de profit si pierdere atunci cand se poate evalua in mod credibil o crestere a beneficiilor economice viitoare legate de cresterea valorii unui activ sau de scaderea valorii unei datorii.

Totodata, recunoasterea veniturilor se realizeaza simultan cu recunoasterea cresterii de active sau reducerii datoriilor (de exemplu, cresterea neta a activelor, rezultata din vanzarea produselor sau serviciilor, ori descresterea datoriilor ca rezultat al anularii unei datorii).

In ceea ce priveste cheltuielile, acestea  sunt recunoscute in contul de profit si pierdere atunci cand se poate evalua in mod credibil o diminuare a beneficiilor economice viitoare legate de o diminuare a valorii unui activ sau de o crestere a valorii unei datorii.

Recunoasterea cheltuielilor are loc simultan cu recunoasterea cresterii valorii datoriilor sau reducerii valorii activelor (de exemplu, drepturile salariale angajate sau amortizarea echipamentelor).

In acelasi timp, Ordinul MFP nr. 1898/2013 modifica si regulile privind impozitul pe profit, in sensul ca acest tip de impozit, precum si celelalte impozite pentru care legislatia fiscala prevede efectuarea de plati anticipate se va reflecta distinct in contabilitate, pe seama cheltuielilor si a conturilor de datorii, cu evidentierea separata a achitarii contravalorii acestora.

In prezent, legislatia prevede ca plaţile anticipate in contul impozitului pe profit, determinate potrivit legii, se reflecta distinct in contabilitate (contul 4411 „Impozitul pe profit”).

O alta noutate adusa actul normativ citat este legata de imobilizarile corporale. Mai exact, noile dispozitii prevad ca piesele de schimb si echipamentul de service sunt, in general, contabilizate ca stocuri si recunoscute in profit sau pierdere atunci cand sunt consumate. Totusi, piesele de schimb importante si echipamentele de securitate sunt considerate imobilizari corporale atunci cand o entitate preconizeaza ca le va utiliza pe parcursul unei perioade mai mari de un an.

Contabilizarea subventiilor guvernamentale

Si la capitolul subventii guvernamentale vor fi valabile noi reguli de anul viitor. Astfel, subventiile guvernamentale pot fi uneori denumite in alte moduri, cum ar fi subsidii, alocatii, prime sau transferuri, se mentioneaza in documentul citat.

Acelasi document prevede ca subventiile guvernamentale, inclusiv subventiile nemonetare la valoarea justa, nu trebuie recunoscute pana cand nu exista suficienta siguranta ca entitatea va respecta conditiile impuse de acordarea lor si subventiile vor fi primite.

In plus, simpla primire a unei subventii nu furnizeaza ea insasi dovezi concludente ca toate conditiile atasate acordarii subventiei au fost sau vor fi indeplinite.

In acelasi timp, contabilitatea proiectelor finantate din subventii se va tine distinct, pe fiecare proiect, sursa de finantare, potrivit contractelor incheiate, fara a se intocmi situatii financiare anuale distincte pentru fiecare asemenea proiect.

Conform noilor reglementari, pentru asigurarea corelarii cheltuielilor finantate din subventii cu veniturile aferente se va procedeaza in felul urmator:

a) din punctul de vedere al contului de profit si pierdere:

  • in cursul fiecarei luni se evidentiaza cheltuielile dupa natura lor;
  • la sfarsitul lunii se evidentiaza la venituri subventiile corespunzatoare cheltuielilor efectuate;

b) din punctul de vedere al bilantului:

  • creanta din subventii se recunoaste in corespondenta cu veniturile din subventii, daca au fost efectuate cheltuielile suportate din aceste subventii, sau pe seama veniturilor amanate, daca aceste cheltuieli nu au fost efectuate inca;
  • periodic, odata cu cererea de rambursare a contravalorii cheltuielilor suportate sau pe baza altor documente prin care se stabilesc si aproba sumele cuvenite, se procedeaza la regularizarea sumelor inregistrate drept creanta din subventii.

Citeste mai mult: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_35035/Noi-reglementari-contabile-se-aplica-de-la-1-ianuarie-2014.html#ixzz2lq4vFURp
Follow us: Avocatnetro on Facebook

Navigare articole

         

PartenerAcest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.