Diverse operatiuni si modificari care se aplica in CVR

Pt. utilizatorii de CVR:

1. Cei care folosesc gestiunea cantitativa

Dupa inchiderea lunii 8, se intra pe nomenclatorul din luna 9 si se modifica cota de TVA la produsele cuprinse in Ordinul 1436 – cele de mai sus.

2. Cei care folosesc gestiunea cu amanuntul

Se introduc in Balanta/Conturi sume-precedente, in planul de conturi, analitice noi la conturile 371,378,4428,607 si 707 – de preferat analitic 9 care reprezinta cota de TVA. La conturile 371 si 4428 se pune A (de la amanunt) in campul Inf iar la 707 se pune 9 in campul Procent. Daca se poate considera stocul de paine si produsele mai sus egal cu 0 e OK, nu mai trebuie facut nici un articol contabil. Daca nu, atunci trebuie facut inventarul la stocul de paine si produse similate (cf. Ordinului 1436) si apoi inregistrate art. contabile de trecere din contul 371 corespunzator marfurilor cu 24% in 371 corespunzator marfurilor cu 9%. La fel si pt. 378 si 4428.

2) Taxarea inversa, extinsa si la alte operatiuni

Doua noi operatiuni vor fi supuse, tot de la 1 septembrie, masurilor de simplificare din domeniul TVA, conform modificarilor la Codul fiscal prevazute tot in OG nr. 16/2013.
Mai exact, taxarea inversa ar urma sa fie aplicata, pana la 31 decembrie 2018, inclusiv si pentru:
• livrarea de energie electrica catre un comerciant persoana impozabila, dar si pentru
• transferul de certificate verzi.
3) Bunuri taxate suplimentar

Sase categorii de bunuri vor fi taxate suplimentar de la 1 septembrie, cand noi produse vor fi introduse in categoria celor accizabile. Astfel, se vor percepe accize si pentru:
• bijuterii din aur si/sau din platina, cu exceptia verighetelor – acciza este de 1 euro/gram pentru bijuteriile cu pana la 14k si de 2 euro/gram pentru cele peste 14k.
• confectii din blanuri naturale – acciza este cuprinsa intre 50 si 1200 euro/bucata, in functie de costul de achizitie al blanurilor;
• iahturi si alte nave si ambarcatiuni cu sau fara motor pentru agrement, cu exceptia celor destinate utilizarii in sportul de performanta – se vor acciza numai iahturile si navele care au lungimea egala sau mai mare de 8 metri (acciza fiind de 500 euro/metru liniar) si navele cu motor peste 100 de cai-putere (acciza fiind 10 euro/CP) pentru navele cu motor peste 100 CP.;
• autoturisme si autoturisme de teren, inclusiv cele importate sau achizitionate intracomunitar, noi sau rulate, a caror capacitate cilindrica este mai mare sau egala cu 3000 cm3 – acciza este de 1 euro/cm3.
• arme de vanatoare si arme de uz personal altele decat cele de uz militar sau de uz sportiv – acciza variaza intre 50 si 1500 euro/bucata, in functie de costul de achizitie al armelor;
• cartuse cu glont si alte tipuri de munitie pentru armele prevazute anterior – acciza este cuprinsa intre 0,1 si 0,4 euro/bucata in functie de costul de achizitie.
Accizele pentru aceste produse sunt disponibile in Anexa la OG nr. 16/2013.
Bogdan Costea, expert-contabil la compania Viboal-Findex, a explicat pentru AvocatNet.ro ca noile prevederi nu vor afecta populatia care detine deja astfel de bunuri, ci numai agentii economici care produc ori importa astfel de bunuri.
„Bineinteles, costul va fi resimtit de cumparatorii finali pana la urma, intrucat ei vor fi cei care vor suporta acciza doar ca fiind inclusa in pretul bunurilor o vor plati odata cu pretul bunurilor”, a mai precizat specialistul.
4) Creste acciza la alcoolul etilic

De la 1 septembrie accizele pentru alcool etilic vor fi majorate de la 750 euro/hl alcool pur la 1.000 euro/hl alcool pur.
5) Se scumpesc calatoriile cu trenul

Biletele pentru trenurile Regio si Interregio se vor scumpi de la 1 septembrie. Astfel:
• la trenurile regio peste zona de 500 km s-au adaugat sume fixe de 20 lei/zona km cls I-a si 12 lei/zona km cls II-a,
• noile tarife au fost rotunjite la 0,5 lei, in plus sau minus, matematic, pentru usurinta acordarii restului;
• la trenurile IR se majoreaza tariful tichetului de rezervare de la 3,30 lei la 4,00 lei.
De asemnea, pentru trenurile care circula pe sectia Anina-Oravita s-a stabilit un tarif unic de 10,00 lei, tarif valabil atat la casa de bilete, cat si la conductorul de tren.
Scumpirea biletelor de tren vine ca urmare a faptului ca rata inflatiei a crescut de la ultima majorare a tarifelor si va continua sa urce in perioada urmatoare, a explicat recent Ministerul Transporturilor.

6) Modificari anuntate, care nu au fost inca publicate in Monitorul oficial

Guvernul a adoptat in sedinta din aceasta saptamana un nou proiect de modificare a Codului fiscal, insa acesta nu a fost publicat in Monitorul Oficial pana la ora redactarii acestui articol.
In forma lansata in dezbatere publica, proiectul prevedea noi reglementari care ar trebui sa se aplice de la 1 septembrie.
Astfel, ar urma sa fie introduse in sfera de aplicare a accizelor nearmonizate si a motoarelor cu capacitate de peste 100 CP destinate iahturilor si altor nave si ambarcatiuni pentru agrement.
De asemenea, noile reguli fiscale, inca nepublicate in Monitorul Oficial, ar urma sa:
• introduca persoanele fizice in categoria platitorilor de accize in cazul vehiculelor si a motoarelor cu capacitate de peste 100 CP destinate iahturilor si altor nave si ambarcatiuni pentru agrement;
• reglementeze cadrul legal care permite restituirea accizelor si pentru produsele nou introduse in sfera de aplicare a accizelor nearmonizate;
• defineasca momentului exigibilitatii accizelor pentru produsele nou introduse in sfera de aplicare a accizelor nearmonizate;
• stabileasca termenul de plata a accizelor pentru produsele nou introduse in sfera de aplicare a accizelor nearmonizate.

Navigare articole

         

PartenerAcest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.