Sinteza legislativa 9 – 13 iunie 2020

  Ordinul Agenției Naționale  pentru Ocuparea Forței de Muncă nr. 456/2020 pentru aprobarea Procedurii de acordare a sumelor prevăzute de art. III alin. (1) și (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 92/2020 pentru instituirea unor măsuri active de sprijin destinate angajaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru modificarea unor acte normative a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 484 din 9 iunie 2020.

 • Începând de luna asta, companiile sunt încurajate să angajeze anumite categorii de șomeri prin acordarea, din banii statului, a unor sume lunare. Procedura pe care trebuie să o urmeze angajatorii în acest sens a fost oficializată, astfel că firmele pot începe deja demersurile pentru a obține banii de la stat, în sistem decont.
 • Mai multe detalii, AICI și AICI.
 • În vigoare de la: 9 iunie 2020.

  Legea nr. 75/2020 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 42/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii – IMM INVEST ROMÂNIA, precum și pentru aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19 a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 493 din 10 iunie 2020.

 • Printre altele, băncile vor trebui să le răspundă întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) în decurs de 14 zile calendaristice, de la momentul depunerii cererii de intrare în program, plafonul total al garanțiilor ce pot fi acordate în cadrul programului se dublează și criteriile de acordare nu vor mai ține cont de reglementările interne ale fiecărei bănci, ci de cele ale Băncii Naționale (BNR).
 • Mai multe detalii, AICI.
 • Anumite prevederi, însă, se vor aplica abia de la o dată ulterioară, după ce Guvernul, prin Ordonanța de urgență nr.  98/2020 (apărută în Monitorul Oficial nr. 503) prorogarea unor termene, inclusiv cel privitor la dublarea plafonului de credite garantate.
 • În vigoare de la: 13 iunie 2020.

  Ordinul Ministerului Finanțelor Publice nr. 2012/2020 pentru modificarea și completarea Procedurii de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanță între Ministerul Finanțelor Publice/organul fiscal central și persoanele fizice, persoanele juridice și alte entități fără personalitate juridică, aprobată prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 660/2017 a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 494 din 11 iunie 2020.

 • Contribuabilii înregistrați în Spațiul Privat Virtual (SPV) vor putea să facă, în curând, și plăți cu cardul în această aplicație online, potrivit unui recent ordin al Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Practic, SPV-ul se va lega cu platforma ghiseul.ro, folosită pentru plata impozitelor pe proprietate și a amenzilor, printre altele.
 • De asemenea, din august, validarea conturilor noi din SPV se va face și prin verificare video.
 • Mai multe detalii, AICI și AICI.
 • În vigoare de la:  11 iunie 2020.

  Ordinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 1150/2020 privind aprobarea Procedurii de aplicare a vizei anuale a autorizației de mediu și autorizației integrate de mediu a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 495 din 11 iunie 2020.

 • Valabilitatea autorizațiilor de mediu și a autorizațiilor integrate de mediu e condiționată acum prin lege de obținerea vizei anuale, nemaiexistând ideea de autorizație valabilă mai mulți ani. Practic, titularii trebuie să dovedească anual că mai îndeplinesc condițiile de la acordarea autorizației, să depună un dosar pentru avizare și să plătească pentru asta
 • Mai multe detalii, AICI.
 • În vigoare de la:  11 iulie 2020.

  Ordonanța de urgență nr. 96/2020 pentru modificarea Legii nr. 86/2006 privind Codul vamal al României a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 500 din 12 iunie 2020.

 • Codul vamal al României rămâne de azi cu foarte puține prevederi în el, după ce majoritatea articolelor sale au fost abrogate prin ordonanță de urgență. În esență, Guvernul a eliminat prevederile contrare legislației europene, care puteau aduce firmelor mari probleme în activitatea de zi cu zi.
 • Mai multe detalii, AICI.

În vigoare de la:  12 iunie 2020

Navigare articole

         

PartenerAcest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.