Sinteza legislativa 31 august – 4 septembrie 2020

 Hotărârea Guvernului nr. 719/2020 pentru aprobarea procedurii de decontare și de plată a sumelor acordate în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru stimularea creșterii ocupării forței de muncă a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 794 din 31 august 2020.

 • Noile măsuri de ajutor pentru angajatori, profesioniști și zilieri, ce au fost stabilite prin Ordonanța Kurzarbeit, au căpătat proceduri concrete de decontare, conform Hotărârii de Guvern menționate mai sus. Totuși, mai este nevoie și de apariția unor ordine de ministru cu modelele documentelor pe care le vor folosi angajatorii, astfel că ajutoarele rămân inaccesibile încă puțin timp.
 • Mai multe detalii, AICI.
 • În vigoare de la: 31 august 2020.

 Ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Culturii nr. 1495/3142/2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților în condiții de siguranță sanitară în domeniul culturii a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 801 din 1 septembrie 2020.

 • În contextul în care sălile de spectacole și cinematografele se pot redeschide de la 1 septembrie 2020, autoritățile au oficializat aseară un ordin cu regulile ce trebuie respectate, în aceste cazuri, pe perioada stării de alertă.
 • Mai multe detalii, AICI.
 • În vigoare de la: 1 septembrie 2020.

 Ordinul comun al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Ministerului Sănătății și al Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri nr. 149/1493/2788/2020 pentru aprobarea Normei privind stabilirea măsurilor specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 pentru activitățile de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice în unitățile de alimentație publică de tipul restaurantelor și cafenelelor din interiorul clădirilor, precum și în spațiile special amenajate din exteriorul clădirilor a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 802 din 1 septembrie 2020.

 • Pentru ca firmele să știe ce trebuie să facă pentru redeschiderea spațiilor interioare ale restaurantelor și cafenelelor, autoritățile au publicat un ordin cu regulile ce trebuie respectate din 1 septembrie.
 • Mai multe detalii, AICI.
 • În vigoare de la: 1 septembrie 2020.

 Ordonanța de urgență nr. 149/2020 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19; Ordonanța de urgență nr. 150/2020 privind aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul suin în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19; și Ordonanța de urgență nr. 151/2020 privind aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul avicol în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19 au fost publicate în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 808, 809, respectiv nr. 810 (toate din 2 septembrie 2020).

 • Trei ordonanțe de urgență prin care se vor acorda compensații financiare crescătorilor de păsări, suine (porci) și bovine (vaci), pentru pierderile suferite de aceștia, în perioada 1 martie – 1 iulie 2020, din cauza pandemiei, au intrat în vigoare în 2 septembrie, după publicarea în Monitorul Oficial. Cele trei scheme de ajutor de stat le vor permite crescătorilor să acceseze ajutoare de stat de zeci de mii de euro.
 • Mai multe detalii, AICI.
 • În vigoare de la: 2 septembrie 2020.

 Ordinul Ministerului Finanțelor Publice nr. 2658/2020 pentru aprobarea Ghidului solicitantului elaborat în baza Hotărârii Guvernului nr. 332/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investițiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă și a Ghidului de plată a ajutorului de stat acordat în baza Hotărârii Guvernului nr. 332/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investițiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 811 din 3 septembrie 2020.

 • Schema de ajutor de stat pentru sprijinirea investițiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă a primit recent o serie de modificări de la Guvern: a fost modificat minimul de locuri de muncă ce trebuie create,  au fost eliminate unele cerințe la solicitarea ajutorului și, cel mai important, a fost prelungită perioada de acordare a banilor cu încă trei ani. Pentru a reflecta aceste modificări, Ministerul Finanțelor a aprobat și ghidurile necesare pentru a accesa schema, care au apărut, în 3 septembrie în Monitorul Oficial.
 • Mai multe detalii, AICI.
 • În vigoare de la: 3 septembrie 2020.

 Ordonanța de urgență nr. 153/2020 pentru instituirea unor măsuri fiscale de stimulare a menținerii/creșterii capitalurilor proprii, precum și pentru completarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 817 din 4 septembrie 2020.

 • Companiile care-și cresc capitalul propriu vor putea beneficia, în perioada 2021 – 2025, de reduceri ale impozitului pe afacere. În acest fel, statul vrea să stimuleze recapitalizarea companiilor care actualmente au capital negativ.
 • Mai multe detalii, AICI.

În vigoare de la: 1 ianuarie 2021 (e vorba de prevederile ce stabilesc mecanismul propriu-zis).

Navigare articole

         

PartenerAcest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.